• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Važno upozorenje agencije UN: Popularna zamena za šećer česta u hrani i piću možda je kancerogena

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) smestila je aspartam u grupu 2B, gde su proizvodi koji mogu da dovedu do raka

  • 0
aspartam Foto: Shutterstock

Veštački zaslađivač aspartam smatra se "možda kancerogenim za ljude", objavila je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), piše Scientific American. Agencija, koja je deo Ujedinjenih nacija (UN), otkrila je da upotreba pića zaslađenih ovom zamenom za šećer povećava rizik od raka jetre zvanog hepatocelularni karcinom.

Ovo upozorenje naučnika ne znači da mora hitno da se prekine svako korišćenje proizvoda sa aspartamom, pa čak ne menja ni preporuke o maksimalnom unosu aspartama SZO. U odvojenom istraživanju, Komitet za hranu i poljoprivredne organizacije, koji procenjuje rizike korišćenja aditiva iz hrane, saopštio je da nema ubedljivih dokaza o štetnosti konzumiranja aspartama u količini manjoj od preporučenog dnevnog unosa, koji je 40 miligrama po kilogramu telesne težine. To ograničenje uspostavljeno još 1981. znači da je osobi od 70 kilograma dozvoljeno da popije 14,5 limenki gaziranog soka sa aspartamom.

Kako su istovremeno objavljena oba istraživanja, poruka je zbunjujuća. Zbog toga su obe grupe pozvale na dalje istraživanje potencijalnih problema zbog korišćenja popularnog aspartama.

- Radna grupa smatra aspartam verovatno kancerogenim za ljude, što je zasnovano na ograničenoj količini dokaza. Klasifikacija IARC pokazuje jačinu dokaza da ovaj zaslađivač može da izazove rak, ali ne navodi koliki unos može da izazove razvoj kancera – rekla je Meri Šubauer-Berigan, šef programa IARC, na konferenciji.

IARC prema prikupljenim podacima deli aditive u četiri grupe. Grupu 1 čine proizvodi za koje postoje jasni dokazi da su kancerogeni, grupu 2A čine proizvodi verovatno kancerogeni za ljude, grupu 2B oni koji su možda kancerogeni za ljude, dok grupu 3 čine proizvodi koji nisu kancerogeni. Aspartam se našao u grupi 2B.

Ovo otkriće zasnovano je na tri studije sprovedene na četiri grupe u SAD i 10 u Evropskoj uniji.

Aspartam je veštački zaslađivač koji se koristi kao zamena za šećer u nekim vrstama hrane i pića. U EU je registrovan pod kodom E951, a prvi put je sintetisan 1965.

(Telegraf Nauka/Scientific American)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>