• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi misle da je zdrav, ali popularni zaslađivač povećava rizik od infarkta, pokazala studija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici ispitali eritritol i rezultati su ih zabrinuli

  • 0
Eritritol Zaslađivač je možda opasniji od šećera... Foto: Shutterstock/ Saulo Ferreira Angelo

Eritritol, popularni veštački zaslađivač, povećava rizik od kardiovaskulnih događaja poput srčanog i moždanog udara, pokazalo je istraživanje naučnika Klivlandske klinike. Ispitivanje zdravih dobrovoljaca pokazalo je da eritritol pojačava aktivnost trombocita, što može da poveća rizik od krvnih ugrušaka, a da šećer nema ovaj efekat, prenosi MedicalXpress.

Studija objavljena u Arteriosclerosis Thrombosis and Vascular Biology pružila je nove dokaze o tome da eritritol možda nije tako bezbedan kako se mislilo.

- Mnoga profesionalna udruženja i kliničari redovno preporučuju ljudima koji spadaju u rizičnu grupu kada je reč o kardiovaskularnom zdravlju – gojaznima, osobama sa dijabetesom ili metaboličkim sindromom – da koriste hranu sa zamenama za šećer. Ova otkrića pokazuju da su neophodne dalje, dugoročne studije da se ispita bezbednost eritritola i drugih zamena za šećer – rekao je Stenli Hejzen, šef Odeljenja za kardiovaskularne i metaboličke nauke Klivlendske klinike i jedan od autora studije.

Eritritol ima 70 odsto slatkoće običnog šećera, a dobija se fermentacijom kukuruza. Posle unošenja telo ga slabo obrađuje, pa ide u krvotok i odlazi iz tela uglavnom kroz urin. Telo prirodno pravi male količine eritritola, pa dodatni unos može da dovede do gomilanja u telu.

Američka Administracija za hranu i lekove (FDA) i Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) eritritol karakterišu kao „generalno prepoznat kao bezbedan“ i dozvoljavaju njegovu upotrebu bez ograničenja u hrani. Međutim, studija dr Hejzena i njegovog tima otkrila je dokaze da on u količinama koje se obično unose može da poveća kardiovaskularni rizik.

Trenutno istraživanje je nastavak ranije studije tog tima, objavljene u žurnalu Nature Medicine, da visok nivo eritritola dvostruko povećava rizik od velikih kardiovaskularnih događaja. Tada je otkriveno i da dodavanje eritritola u krv pojačava formiranje trombova, što su potvrdile i prekliničke studije.

Nova studija napravljena je tako da ispita uticaj na trombocite količine zaslađivača kakve postoje u gaziranim pićima „bez šećera“ ili kolačima. Na primeru 20 zdravih dobrovoljaca utvrđeno je da im se posle unosa zaslađivača nivo eritritola u krvi povećao 1.000 puta. Takođe, primećen je značajan skok u formiranju krvnih ugrušaka, kakav ne postoji posle unosa glukoze.

- Ovo istraživanje pokazuje da treba da se zabrinemo jer je moguće da standardna doza eritritola u hrani može da stimuliše stvaranje trombova – naveo je dr V. H. Vilson Tang, direktor Odeljenja za zastoje srca i transplantacije u Klivlanskoj klinici.

(Telegraf Nauka / MedicalXpress)

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako prepoznati prve simtome dijabetesa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>