• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

4 miliona evra za 30 projekata mladih istraživača: Novo ulaganje u budućnost Fonda za nauku

A. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fokus na mlade je jedno od obećanja koje smo dali sebi prilikom osnivanja Fonda i verujem da će ovi projekti podstaći dalji ekonomski, društveni i tehnološki napredak Srbije, poručila je dr Milica Đurić-Jovičić, v.d. direktora Fonda za nauku

  • 0
Fond za nauku PROMIS 2023, novi program Fonda za nauku... Foto: Promo/Fond za nauku

Fond za nauku Republike Srbije će u naredne dve godine, u okviru svog devetog programa, finansirati 30 projekata mladih istraživača sa ukupnim budžetom od 4 miliona evra. Na ovom programu posebno namenjenom mladim istraživačima - PROMIS 2023, učestvuje 156 istraživača iz 42 naučnoistraživačke organizacije u Srbiji, saopštio je Fond.

- Od 313 prijavljenih predloga projekata, kroz izuzetno konkurentni sistem selekcije, izabrano je 30 najbolje rangiranih predloga projekata iz svih naučnih oblasti. Maksimalni budžet po projektu iznosi do 150.000 evra, a namenjen je naučnom radu, kupovini opreme, materijala, međunarodnoj saradnji, objavljivanju naučnih publikacija i ostalim aktivnostima koje su potrebne za razvoj nauke – navodi se u saopštenju.

Kroz samostalnost u upravljanju istraživanjem i svojim timom, dodaje se, mladi naučnici iz Srbije će jačati svoje kapacitete i steći važna iskustva koja će im u budućnosti omogućiti da budu konkurentni na međunarodnom nivou i stvaraju rezultate koji će doprineti razvoju nauke u Srbiji, ali i u celom svetu.

- Kroz PROMIS 2023 nastavljamo da ulažemo u budućnost nauke, a to su mladi istraživači i naučnici u ranoj fazi karijere. Naš prvi program PROMIS 2020 je bio namenjen mladim istraživačima koji su pokazali da su veoma sposobni da upravljaju istraživanjima, da su inovativni u svojim idejama i da mogu da stvaraju važne naučne rezultate. Neki od njih su nakon završetka projekata dobili prestižne evropske grantove za finansiranje istraživanja, a pojedini su dobili mogućnost da rukovode projektima u okviru većih programa Fonda za nauku. Fokus na mlade je jedno od obećanja koje smo dali sebi prilikom osnivanja Fonda i verujem da će upravo ovih 30 odabranih projekata podstaći dalji ekonomski, društveni i tehnološki napredak Srbije - istakla je dr Milica Đurić-Jovičić, v.d. direktora Fonda za nauku RS.

Projekti podržani kroz PROMIS 2023 će se baviti razvojem naučnih rešenja u različitim oblastima života: istraživači će razvijati bioaktivne hidrogelove koji će ubrzati zarastanje rana, ekološki prihvatljivu alternativu hemijskim pesticidima, jeftinije i bezbednije načine proizvodnje litijum-jonske baterije, prenosivi i ekonomični elektrohemijski senzor za otkrivanje zagađivača hrane, tehnike 3D bioštampe koja će unaprediti rekonstrukciju dojki nakon operisanja tumora, automatizovani alat za otkrivanje govora mržnje u onlajn tekstovima i raditi na još mnogim drugim važnim istraživanjima.

Sredstva za finansiranje programa obezbeđena su na osnovu zajedničkog ulaganja Republike Srbije (Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija), kroz zajam i tehničku podršku Svetske banke i bespovratnu finansijsku podršku Evropske unije, koji čine deo „Projekta akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji“ (Projekat SAIGE), posvećenog jačanju naučnih istraživanja i inovativnog preduzetništva.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>