• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nauka menja svet! Fond za nauku proslavio 5. rođendan

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj jubilej je uspeh za sve nas, poručila je dr Milica Đurić Jovičić

  • 0

Fond za nauku Republike Srbije proslavio je večeras svoj peti rođendan. Na svečanosti u Jugoslovenskom dramskom pozorištu obeleženi su uspesi ove institucije koja je imala značajan uticaj na razvoj nauke i naučne zajednice u zemlji, a dodeljena su i priznanja pojedinim naučnicima.

- Ovaj jubilej je uspeh za sve nas. Pre osnivanja Fonda za nauku godinama smo pričali da treba da dođe do reforme nauke, da je potrebno da se napravi institucija koja obezbeđuje kompetitivan sistem, sistem koji će obezbediti razvoj nauke. I u tome smo uspeli. Pre pet godina nismo imali takav sistem u nauci, morali smo da se ugledamo na procedure i prakse drugih zemalja. Bio je to veliki izazov, ali i šansa. Danas je Fond međunarodno priznata institucija - rekla je dr Milica Đurić Jovičić, v.d. direktorka Fonda za nauku Republike Srbije.

Fond je najmlađa članica Science Europe, dodala je, stabilna institucija na čvrstim temeljima koja može da parira mnogim drugim fondovima sa izuzetno većim budžetima. Naglasila je i da je u Fond uloženo više od 80 miliona evra.

- Danas je zaista jedan lep jubilej za nauku, naučnu zajednicu, ali i za celu zemlju. Proslavljamo pet godina postojanja Fonda za nauku. Osnovan je još 2019. godine sa idejom da se pređe na novi način finansiranja nauke koji je posle velikog broja decenija postao kompetitivan, što znači da najbolje ideje, najkvalitetniji timovi dobijaju finansiranje svojih ideja i svojih istraživanja - rekla je dr Jelena Begović, ministarka nauke tehnološkog razvoja i inovacija.

Priznanje za izvrsnost u istraživanju dobio je dr Jakša Vučićević, priznanje za istaknute naučne rezultate na realizovanim projektima iz biomedicinskih nauka dr Tatjana Simić i dr Irena Aranđelović, a priznanje za istaknute naučne rezultate na realizovanim projektima iz prirodnih nauka dr Marko Stalevski i dr Milica Vujković. Dr Aleksandra Mišan dobila je priznanje za istaknute naučne rezultate na realizovanim projektima iz tehničko-tehnoloških nauka, a dr Emilija Nikolić priznanje za istaknute naučne rezultate na realizovanim projektima iz društvenih i humanističkih nauka. Priznanje za mladog rukovodioca u ranoj fazi karijere dobila je dr Aleksandra Buha Đorđević, priznanje za „Otvorenu nauku“ dr Aleksandra Janković, a priznanje za naučnu komunikaciju dr Ana Banko.

Predstavljeni su i rukovodioci projekta Promis.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>