• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koliko je jaka paukova mreža i kakva je veza nauke i cirkusa: Noć istraživača obasjaće Srbiju naukom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tokom manifestacije 29. i 30. septembra posetioci će moći da učestvuju u lovu na blago, da vide naučnu vrtešku, putuju od laboratorije do cirkusa i nazad, čuju naučne superzvezde, ćaskaju sa veštačkom inteligencijom...

  • 0
Noć istraživača Najava 14. Evropske noći istraživača... Foto: Marija Konjikušić / Noć istraživača

Najveća naučna manifestacija u zemlji – Evropska noć istraživača – biće održana 29. i 30. septembra u 24 grada Srbije, a slogan manifestacije koja promoviše nauku već 14. godinu zaredom je „Svetlost nauke“, najavili su organizatori na konferenciji za medije.

- U Noći istraživača zajedno ćemo da osvetlimo naukom Srbiju. Ova manifestacija se održava tradicionalno širom Evrope i to svakog poslednjeg petka u septembru. Naravno, centralna manifestacija je u Beogradu, gde će posetioci moći da se druže sa naučnicima u petak i subotu. U susret Noći istraživača posetioce očekuju brojni promotivni sadržaji - rekla je Aleksandra Divac Rankov sa Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo

Ona je dodala da u ponedeljak 25. septembra svoja vrata otvara Institut za nuklearne nauke Vinča, institut od nacionalnog značaja.

- Posetioci će moći da se upoznaju sa naučnicima koji tamo rade, da saznaju kakvim se istraživanjima oni bave, da posete Teslin transformator, kao i akcelerator jona… U Pomoravlju nas očekuje Nedelja istraživača, pa 25. septembra u Paraćinu može da se sazna kakvu to moć ima struja, koliko je jaka paukova mreža, ali i da se prisustvuje trci zečeva, u Rekovcu može da se sazna mnogo toga tajnama svetlosti i učestvuje u trci kroz Njutnove zakone. Dan kasnije, 26. septembra, u Ćupriji može da se nauči kako se pravi duga i kako pobediti u stonom fudbalu, a 27. septembra u Despotovcu biće prikazano kakve igre igra svetlost sa našim okom. U Svilajncu 28. septembra može da se sazna kako nastaju fosili i kako žive mravi… - rekla je Aleksandra Divac Rankov.

Kako je navela, biće organizovano još mnogo zanimljivih skupova, a detaljan raspored može se videti na sajtu Noći istraživača.

- U Beogradu je svečano otvaranje Noći istraživača i to u Muzeju nauke i tehnike u 16 sati, u centru grada, na platou ispred Narodnog muzeja, organizuje se lov na blago, a zatim vodimo posetioce na „Naučnu vrtešku“ na Fakultetu za fizičku hemiju... U subotu vas vodimo od laboratorije do cirkusa i nazad. Na Fakultetu za fizičku hemiju vas čekaju naučne superzvezde Ana Dobrota, Maja Milojević-Rakić, Jovana Despotović i Tijana Milićević koje će pričati o svojim istraživanjima – rekla je Aleksandra Divac Rankov.

Između ostalog, biće organizovana i demonstracija domaće bespilotne letelice, ćaskanje sa veštačkom inteligencijom, ali i naučnicima sa različitih instituta…

- U Luci Beograd organizujemo potragu za cirkusom, cirkusku laboratoriju, gde ćemo saznati više o cirkusu i tome kako nauka pomaže cirkuskim umetnicima da osmisle svoje nastupe. Moći ćete da odslušate i zanimljiv koncert benda „Gladni naučnici“ – dodala je Aleksandra Divac Rankov.

Danijela Vučićević iz Centra za promociju nauke rekla je da ta institucija tokom cele godine radi na pripremi i osmišljavanju ovog programa.

- Sa odabranim školama radili smo na konkursima „Stvarajmo zajedno” i „Zeleni dnevnik”. One će na Noći istraživača predstaviti svoje proizvode i prototipove zasnovane na STEAM-u. ReFocus Art (Road to Friday of Science and Art) je projekat koji traje već drugu godinu. On pokazuje zašto su umetnost i nauka bliske. Želimo da pokažemo da možemo da se igramo i da je nauka zabavna sama po sebi. Želimo da pokažemo na koliko ljudi će uticati to što istraživači rade – rekla je ona.

Evropska noć istraživača održava se istovremeno u 26 zemalja Evrope. Cilj ovih skupova je da na zanimljiv način afirmiše istraživače i nauku i podstakne mlade da se opredele za naučno-istraživačku karijeru. U Srbiji će biti održana u Beogradu, Čačku, Kragujevcu, Trsteniku, Nišu, Leskovcu, Ranovcu, Rekovcu, Zaječaru, Negotinu, Novom Sadu, Šapcu, Kikindi, Kruševcu, Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši, Paraćinu, Jagodini, Svilajncu, Despotovcu, Pirotu, Inđiji i Ćupriji.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>