• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izgubio je jedno, pa drugo oko, ali nikad nije izgubio nijednu bitku: „Oživeo“ slavni general?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Forenzička aproksimacija lica urađena je na osnovu delimično očuvane lobanje

  • 0
Jan Žiška Foto: Cicero Moraes

Slavni srednjovekovni general Jan Žiška (1360-1424) tokom svog života izgubio je prvo jedno oko, pa pred kraj života i drugo. Ipak, ovaj češki nacionalni heroj i vođa husita jedan je od retkih vojskovođa u istoriji koji nije izgubio nijednu bitku. Zahvaljujući najnovijem radu brazilskog forenzičkog 3D umetnika Cicera Moraesa i njegovih saradnika Jan Žiška je „oživeo“.

- Jan Žiška preminuo je 11. oktobra 1424. prilikom pohoda na zamak Pribislav. Istorijski izvori navode da je preminuo od pucanja čira, dok mnogi istoričari veruju da je pao kao žrtva kuge. Emanuel Vlček dao je dokaze i za tezu da je umro od trovanja krvi – navodi se u studiji.

Vojskovođa je sahranjen u jesen iste godine i to u Katedrali Svetog duga u Časlavu, a ostaci su preneti kasnije u Crkvu Svetog Petra i Pavla u Časlavu, a razlog za to nije poznat. Tokom rekonstrukcije crkve 21. novembra 1910. otkriveni su ljudski ostaci.

- Nakon antropoloških i medicinskih istraživanja lobanje utvrđeno je da je najverovatnije reč o lobanji Jana Žiška. To se navodi i u najnovijem istraživanju Instituta za nuklearnu fiziku Češke akademije nauka (CAS), koje je zasnovano na datiranju radioaktivnim ugljenikom i još nije objavljeno. U čast 600 godina od smrti Jana Žiška postojala je ideja da se otkrije njegovo lice. Lobanja je skenirana pomoću fotogrametrije i proces je započet – navodi se u studiji.

Korišćena lobanja je nepotpuna, pa je bilo neophodno uraditi rekonstrukciju delova koji nedostaju. Korišćena je i kompjuterska tomografija virtuelnog donora i prilagođena algoritmima.

- Četiri grupe slika su kreirane. Objektivna forenzička aproksimacija lica je zatvorenih očiju, bez kose i u crno-beloj tehnici. Kolorizovana bista ima jedno otvoreno oko, kosu, brkove i bradu sa pigmentacijom. Umetnička forenzička aproksimacija lica ima sve prethodne elemente pripisane ovoj istorijskoj ličnosti. Urađena je i umetnička forenzička aproksimacija sa detaljima veštačke inteligencije – navodi se u studiji.

Kako se dodaje, najočiglednija činjenica ovog rada je da je lobanja pripisana Janu Žišku nepotpuna, pa to dovodi i do pitanja o preciznosti.

Jan Žiška bio je vođa husita, radikalnog reformističkog pokreta koji je zagovarao Jan Hus. Tražene su reforme u crkvi u skladu sa Husističkom revolucijom od 1415. do 1436. oznat je po korišćenju neuobičajenih strategija u borbi.

(Telegraf Nauka)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>