• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi su iznad drevnog galskog sela pronašli poruku u boci: Kad su pročitali šta piše, doživeli su šok

I. Ć.

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
Poruka u boci Foto: Kuzma / Alamy / Alamy / Profimedia

Volonteri na arheološkom iskopavanju u ruševinama drevnog galskog sela visoko iznad litica na severu Francuske ove nedelje otkrili su malu staklenu bocu - a u njoj pažljivo smotanu, 200 godina staru poruku od kolege iz drugog vremena.

Poruku je napisao arheolog P. J. Fere, koji je izveo iskopavanja na lokalitetu Cité de Limes u januaru 1825. godine, objavio je grad Eu, koji podržava iskopavanja, na Fejsbuku.

Fere je napisao - možda kao inspiraciju budućim arheolozima koji rade na istom mestu gotovo dva veka kasnije - da je bio član nekoliko naučnih društava i da "nastavlja svoja istraživanja u čitavom ovom velikom kompleksu".

"Bio je to apsolutno magičan trenutak", rekao je Gijom Blondel, koji vodi arheološku službu grada Eu, za BBC. "Znali smo da su ovde ranije vršena iskopavanja, ali pronaći ovu poruku staru 200 godina... bio je to potpuni šok."

"Ponekad vidite ovakve vremenske kapsule koje ostavljaju stolari dok grade kuće. Ali to je veoma retko u arheologiji", rekao je Blondel. "Većina arheologa voli da misli da neće biti nikoga posle njih jer su oni obavili sav posao!"

Opštinski zapisi potvrdili su da je Fere obavio prva iskopavanja na ovom lokalitetu pre 200 godina.

Najstarija poruka u boci ikada pronađena bila je stara 131 godinu i 223 dana kada je otkrivena, saopštio je Ginisov svetski rekord. Australijanci Tonja i Kim Ilman pronašli su poruku 21. januara 2018. godine na ostrvu Vedž, Australija.

Nemački kapetan broda bacio je flašu od džina u more 12. juna 1886. godine, sa porukom napisanom mastilom, koja je sadržala koordinate i detalje o brodu, uključujući vreme polaska i dolaska. Poruka, iz Deutsche Seewarte u Hamburgu, tražila je od pronalazača da dostavi poruku najbližoj nemačkoj ambasadi.

Ako se autentičnost Fereove poruke stare 200 godina potvrdi, ona će biti najstarija ikada pronađena.

(Telegraf Nauka/CBS News/Yahoo)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>