• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Drevno galsko selo otkriveno pomoću satelita i lasera

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi kažu da su u iskušenju da povlače paralele između ovog naselja iz gvozdenog doba sa kružnom osnovom i Asteriksovih avantura

  • 0
Prikaz Gala Prikaz Gala nastao početkom 20. veka... Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Ostaci neobičnog galskog naselja otkriveni su na severozapadu Francuske. Selo u Bretanji ima kružnu osnovu, a pronađeno je zahvaljujući revolucionarnoj tehnologiji satelitskog snimanja, saopštio je departman Obale Armora.

Veruje se da je ovo selo sa oko 20 cirkularnih koliba raspoređenih oko centralnog trga bilo naseljeno između 8. i 5. veka pre nove ere, a da su stanovnici bili Gali.

Tehnologija koju je razvio Nacionalni institut za e-realistična arheološka istraživanja (INRAE), a koja se naziva LiDAR, koristi lasere da skenira zemljište i stvara rekonstrukcije sa neverovatnom preciznošću. To omogućava da se detektuju i zakopane strukture nevidljive golim okom.

- Ovo je izuzetno otkriće koje nam omogućuje da bolje shvatimo svakodnevni život Gala u prvom gvozdenom dobu. Ove tehnologije nam rasplamsavaju maštu, to je veoma zanimljivo – rekao je Žan-Iv Peskebre, arheolog u INRAE, u saopštenju.

Ovo je spektakularna ilustracija potencijala tehnologije LiDAR za arheologiju, dodaje.

- LiDAR je prava revolucija za arheologiju. Ova tehnologija će nam omogućiti da otkrijemo važne delove istorije. Naravno, na iskušenju smo da povlačimo paralele između ovog otkrića i avantura Asteriksa. Obožavaoci sage će, bez sumnje, videti ovo kao dokaz da su nesalomivi Gali iz Obala Armora. Najneverovatnija stvar je što su slike i rekonstrukcija omogućile da do detalja vidimo život u gvozdenom dobu – rekao je Peskebre.

Gali su keltski narod koji je u starom veku naseljavao današnje prostore Francuske, severne Italije, Belgije i Švajcarske. Smatraju se nosiocima latenske kulture. U vreme širenja Rimske imperije bili su jedni od njihovih velikih protivnika, a pokorio ih je Gaj Julije Cezar tokom Galskih ratova od 58. do 50. godine pre nove ere.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>