• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruski arheolozi našli grobnice sa sekirama i opremom za skupljanje poreza: Najveća misterija grobovi 49 i 59

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pretpostavlja se da su osobe sahranjene u Gnezdilovu u 11. veku

  • 0
Suzdal Foto: Sergey Podkolzin / Alamy / Alamy / Profimedia

Ruski arheolozi tokom iskopavanja na srednjovekovnom groblju Gnezdilovo, kraj grada Suzdala, otkrili su dva ljudska skeleta. Kraj njih su u grob položene borbene sekire, kao i konjička oprema, ali i oprema za prikupljanje poreza, saopštio je Arheološki institut Ruske akademije nauka.

Na ovom groblju već su napravljena značajna arheološka otkrića, uključujući „luksuzni nakit, novčiće i oružje“, a posebno su zanimljivi grob 49 i grob 59, navodi LiveScience.

- U ekspediciji Arheološkog instituta Ruske akademije nauka i Državnog istorijskog muzeja nastavljena su iskopavanja srednjovekovnog groblja Gnezdilovo kraj Suzdala. Trenutna sezona je bila peta. Inicijalni cilj terenskih radova bila je lokalizacija ostataka nekropole koju je 1851. otkrio Aleksej Uvarov i i koju je on ispitao. Rezultati novih istraživanja bili su neočekivani: ispostavilo se da je veći deo grobnica bio nedirnut tokom iskopavanja sredinom 19. veka. Čini se da mnoge od njih nisu primetili Uvarovi saradnici – navedeno je u saopštenju.

Tokom četiri godine terenskog rada, od 2020. do 2023. sprovedena su geofizička istraživanja cele oblasti površine tri hektara. Oko 50 nedirnutih grobova ispitano je tokom iskopavanja, a nekoliko stotina srednjovekovnih predmeta je otkriveno, dodato je u saopštenju.

- U jednom od grobova, grobu 59, otkrivena je pogrebna struktura koju drže ekseri, ostaci muškarca starog između 35 i 40 godina sa bronzanom kopčom u obliku like, nožem, borbenom sekirom i slomljenom keramičkom posudom. Sekira koja ima čekić na drugom kraju bila je položena kraj desne potkolenice preminulog. Sekire ovog tipa, obično povezane sa nomadskim okruženjem, koristile su se u Rusiji 10. i 11. veka, ali i Volškoj Bugarskoj – naveo je Arheološki institut.

Jedna takva sekira, dodali su, nađena je ranije u Gnezdilovu, a dve na groblju Selco, u neposrednoj blizini Suzdala.

- Posebno zanimljiva je druga grobnica, grob 49, koja se nalazi u raki dimenzija 3,7 puta 1,6 metara i drvenoj strukturi napravljenoj bez eksera. Sahranjeni muškarac imao je između 25 i 30 godina. Bronzana kopča u obliku lire i gvozdeni prstenovi otkriveni su oko pojasa, sa leve strane karlice bio je nož sa ostacima kanija napravljenih od obojenog metala, kraj desne potkolenice bila je borbena sekira, kraj nogu konjička oprema – par uzengija i kopča za učvršćivanje sedla. Tu su bili gvozdeni katanac i mali tegovi za merenje. Sve to znači da je reč o grobnici osobe visokog statusa, a konjička oprema nije tipična za sahrane u Rusiji tog vremena – navodi se u saopštenju Arheološkog instituta.

Kako se dodaje, za 170 godina arheoloških istraživanja u severoistočnoj Rusiji, samo 15 grobnica sa uzengijama je otkriveno, a dve su u Gnezdilovu.

- Sekira je tipična za 11. i prvu polovinu 12. veka. Tegovi sa metalnom čašom su verovatno korišćeni za fiskalne funkcije, što znači merenje novčića koji se skupljao za porez – navodi se u saopštenju.

(Telegraf Nauka / LiveScience / Archaeolog.ru)

Video: Veliko otkriće u Viminacijumu: Pronađena trijumfalna kapija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>