• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mračna tajna drevnih kamenih krugova: Otkriće 41 dečjeg groba zbunilo arheologe

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mališani su na polju blizi Fredrikstada, na jugu Norveške, sahranjivani između 800. i 200. godine pre nove ere

  • 0

Arheolozi su zbunjeni otkrićem 41 dečjeg groba iz bronzanog i gvozdenog doba na jugu Norveške. Grobnice, svaka označena pažljivo postavljenim kamenjem u obliku krugova, otkrio je tim norveškog Muzeja kulturne istorije blizu Fredrikstada, oko 80 kilometara od Osla, piše LiveScience.

- Ovi grobovi bili su tajna dok ih nismo otkrili. Otkrivali smo jedan po jedan i na kraju smo otkrili 41 kružnu kamenu formaciju – rekao je za Science Norway arheolog muzeja Guro Fosum.

Kameni krugovi, koji imaju oko dva metra, napravljeni su sličnom tehnikom kao ulična kaldrma. Nekoliko krugova je postavljeno oko velikog, centralnog kamena, a dalja istraga pokazala je da su ispod njih spaljene kosti i delovi keramike.

Sada, nova analiza pokazala je da su tu sahranjena deca koja su preminula između 800. i 200. godine pre nove godine. Mnoga od te dece bila su novorođenčad, dok je većina imala između tri i šest godina.

- Datiranje pokazuje da je ovo groblje korišćeno tokom dužeg perioda, pa nisu svi umrli u nekoj istoj prirodnoj katastrofi ili od iste bolesti – rekao je Fosum.

Ova koncentracija drevnih dečjih grobova je jedinstvena, navodi se u saopštenju Muzeja kulturne istorije. U oblasti oko grobnica ima crteža po stenama na kojima se opisuju putovanja i obožavanje sunca. Ovo otkriće vodi do mnogo pitanja o narodu koji je tu živeo.

Stručnjaci kažu da je to doba kada je smrtnost dece bila velika, ali da ipak nema objašnjenja za ove dečje grobove. Nakon uzimanja uzoraka i detaljnog fotografisanja arheolozi su započeli iskopavanja.

- Analiza delova grnčarije može dosta toga da nam kaže. Čini se da to nisu bile posude za izgorele kosti, a neke od njih su stavljene između grobova, pa nas mnogo zanima šta je bilo u njima – rekao je Fosum.

Arheolozi su na ove drevne kamene krugove naišli istražujući obližnje naselje iz kamenog doba, dodao je Fosum.

Tokom bronzanog i gvozdenog doba u nordijskim krajevima bilo je uobičajeno kremiranje mrtvih na lomačama, a onda sahranjivanje kostiju koje su ostale. Sloj kamenja često je stavljan nakon toga na mestu kremacije. Međutim, ovo groblje je neobično.

- Grobovi su veoma blizu jedan drugom. Mora da su bili na otvorenom polju, sa saobraćajnicama u blizini, pa su verovatno tada svi znali za njih. Ognjišta u blizini pokazuju da je verovatno u blizini bilo okupljanja i ceremonija povezanih sa grobovima – rekao je Fosum.

Sve je, dodaju, napravljeno s mnogo pažnje i brige.

(Telegraf Nauka / LiveScience)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>