• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dina skrivala hram star 5.000 godina: Spektakularno otkriće u Peruu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi iskopali zidove višespratne bogomolje i skelete troje ljudi

  • 0
Zana Jedno od nalazišta u dolini Zana u Peruu... Foto: Julio REANO / AFP / Profimedia

Peščana dina skrivala je hram star 5.000 godina u Peruu. Arheolozi su zidove višespratne zgrade pronašli u Zani, u arheološkom kompleksu Los Paredones de la Otra Banda-Las Animas, a kraj njih su otkrili i skelete najmanje troje odraslih ljudi, saopštilo je tamošnje ministarstvo kulture.

Iskopavanja su započeta 3. juna, nakon čega su otkriveni zidovi ukrašeni crtežima, piše LiveScience.

- Još čekamo rezultate datiranja radioaktivnim ugljenikom da se potvrdi starost, ali dokazi ukazuju na to da je ovo verovatno bio deo hramova sagrađenih pre oko 5.000 godina – rekao je dr Luis Armando Muro Inonan, arheolog Papskog katoličkog univerziteta koji je vodio istraživanja, u saopštenju.

Tim je našao ostatke tri osobe između zidova nekadašnje višespratnice. Kraj nekih od njih su pronađeni pogrebni darovi, kao i neka tkanina, pa se veruje da je ovo možda bilo mesto žrtvenog rituala.

Na jednom od zidova nalazi se reljef koji predstavlja mitološku figuru sa ljudskim telom, glavom ptice, karakteristikama mačke i kandžama reptila. Muro navodi da je taj prikaz stariji od čavinske kulture, koja je naseljavala ove prostore od 900. godine pre nove ere.

Nedaleko odatle pronađeni su mogući ostaci još jednog hrama, koji je pripadao Močika kulturi, čiji je razvoj započeo pre oko 1.400 godina.

Na severu Perua nalaze se ceremonijalni kompleksi popus Svetog grada Karala, starog oko 5.000 godina. Najčuvenije nalazište u ovoj zemlji je Maču Pikču, sveti grad Inka.

(Telegraf Nauka / LiveScience)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>