• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bili su avanturisti željni novca: Anglosaksonski ratnici u 6. veku borili se za Vizantiju u Siriji i Iranu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veruje se da su sa Ostrva odlazili u istočno Sredozemlje da ratuju protiv Sasanida

  • 2
Šlem iz Saton Hua Foto: Joe Giddens / PA Images / Profimedia

Anglosaksonsi ratnici iz 6. veka su putovali do istočnog Sredozemlja i borili su se u ratovima u severnoj Siriji i Iranu. To tvrde britanski istraživači nakon analiza blaga pronađenog u grobnicama iz tog doba.

Kustos Britanskog muzeja Sent Džon Simpson i naučnica sa Oksforda Helen Gitos zaključili su da su neki od egzotičnih predmeta iskopanih u Saton Huu, Taplou i Pritlvelu, između ostalog, poreklom iz istočnog Sredozemlja i severne Sirije, nisu tu završili tradicionalnom trgovinom, kako mnogi misle, piše Gardijan.

Simpson je za Gardijan rekao da „postoje dokazi“ koji sugerišu da su pojedinci sahranjeni na tim mestima bili deo vizantijskih vojnih kampanja u severnoj Mesopotamiji krajem 6. veka, gde su se borili protiv Sasanida, iranske dinastije.

On kaže da otkrića manje vrednih objekata poput ličnih pečata Sasanida i srebrnih drahmi predstavljaju izazov za standardno shvatanje da je to do Ostrva stizalo trgovinom. Oklop i delovi konjičke opreme iz grobnica imaju evroazijsko poreklo, ali i delove iz Vizantije i Sasanidske Persije.

- Ova otkrića smeštaju anglosaksonske prinčeve i njihove pratioce usred jednog od poslednjih velikih ratova antike. To je značilo da su izašli iz izdvojene Engleske u visoravni Sirije i Iraka, u svet rata i borbu Vizantije i Sasanida. Takođe, ti Anglosaksonci su tu mogli da osete nešto mnogo globalnije od onog što su ranije imali priliku da osete – rekao je Simpson za Gardijan i dodao:

- To daje internacionalnu dimenziju ovim nalazištima. Uvek smo gledali na Anglosaksonce samo kao deo Ostrva.

Kako se navodi, prilikom iskopavanja u Saton Huu otkrivena je bogata anglosaksonska grobnica sa brodom dugim 27 metara, što je jedno od najspektakularnijih otkrića. U njemu je bilo vizantijskih srebrnjaka. U Taplou su pronađeni ostaci muškarca koji je nosio konjičku jaknu poreklom iz Evroazije. U Pritlvelu je otkrivena bakarna boca sa likom Svetog Sergijusa u sasanijskom rondelu.

Na pitanje zašto bi Anglosaksonci učestvovali u ovim sukobima, Simpson kaže da je reč o kombinaciji želje za avanturom i novcem.

- Vizantinci su regrutovali borce iz zapadne Evrope za novi model pokretne armije – rekao je on.

- Ovo baca potpuno novu svetlost na ranu britansku srednjovekovnu istoriju – dodala je Helen Gitos.

(Telegraf Nauka / The Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драгче

    6. jul 2024. | 08:20

    Од увек су гурали нос где му није место!

  • Неша

    8. jul 2024. | 07:20

    Одувек жељни рата и пљачке. Музеји пуни туђег блага.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>