• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Verovali ili ne, ali ovi džinovi mogu da „lete“: Naučnike šokirali snimci životinja u trku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nilski konj trči izuzetno brzo – do 30 kilometara na sat, najneverovatnije je da su mu često sve četiri noge istovremeno u vazduhu

  • 0

Nilski konji su džinovske životinje, ali kada trče neverovatno su brzi. Osim toga, u punom trku sve četiri četiri noge su im istovremeno u vazduhu i to veoma često, što znači da nakratko mogu i da „polete“, otkrio je par specijalista za evolutivnu biomehaniku na Univerzitetu u Londonu, piše Gardijan

U studiji objavljenoj u žurnalu Peer J Džon Hačinson i Emili Pringl opisuju da su snimali nilske konje u trku i to pri najvećoj brzini i da su ih šokirali rezultati.

Reč je o ogromnim životinjama – prosečan mužjak ima tonu i po, a ženka 1,3 tone. Za tako veliku životinju u stanju su da trče neverovatnom brzinom – do 30 kilometara na sat, piše Phys.org. Primera radi, prema podacima Olympics.com, prosečna brzina Juseina Bolta na trkama na 100 metara je 37,58 kilometara na sat.

Hačinson i Pringlova rešili su da ispitaju kako ovako teške životinje dostižu tu brzinu, naglašavajući da takva istraživanja nisu rađena jer je reč o životinjama koje su za ljude veoma opasne.

Nilski konj u trku Foto: Solent News / Splash / Profimedia

Oni su zato snimali nilske konje u rizortu Flamingo u severnom Jorkširu i to kamerama velike brzine. Uspeli su da snime 169 trkačkih ciklusa 32 nilska konja. Analizirajući video-snimke otkrili su da nilski konji trče velikom brzinom samo kada ih juri drugi nilski konj, što je znak dominacije.

Takođe, otkrili su da kada su u punom trku, njima su veoma često sve četiri noge istovremeno u vazduhu, što se dešava 15 odsto vremena u tom trku. Doduše, taj kratki let traje u proseku 0,3 sekunde.

- Veoma je važno za nas da shvatimo šta znači za ovako velike životinje da se kreću po kopnu – rekao je Hačinson za Gardijan.

(Telegraf Nauka / The Guardian / Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>