• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Drevni papirus opisuje događaj iz Isusovog detinjstva: Tekst na grčkom deo je apokrifnog jevanđelja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rukopis iz 4. ili 5. veka, koji je bio sakriven na nemačkom univerzitetu, otkriva priču o oživljavanju ptica od gline

  • 0
Aja Sofija, Bogorodica, Isus Hrist, Vizantija, Romejsko carstvo, Vizantinci, Grčka istorija, Romeji, Istočno rimsko carstvo Bogorodica sa Hristom Mladencem, na apsidi Aja Sofije u Carigradu. Istoričari umetnosti se spore oko datiranja ovog mozaika, ali većina se slaže da je nastao tokom Makedonske renesanse u 9—10. veku. Foto: Wikimedia Commons/Photograph: Myrabella

Naučnici su nedavno dešifrovali i objavili fragment papirusa iz 4. ili 5. veka, koji sadrži odlomak apokrifnog Tominog jevanđelja o Isusovom detinjstvu.. Ovaj rukopis na grčkom jeziku opisuje čudo koje je Isus izveo kao petogodišnjak, kada je oživeo ptice od gline. Ovo je najranija poznata kopija ovog jevanđelja, koja prema rečima stručnjaka, pruža uvid u rane hrišćanske legende koje nisu uključene u Bibliju, prenosi Live science.

Fragment papirusa je datiran između 4. i 5. veka, čime je postao najstariji sačuvani deo rukopisa Jevanđelja po Tomi na bilo kom jeziku. Lajoš Berkeš, predavač na Institutu za hrišćanstvo i antiku na Univerzitetu Humbolt u Berlinu, i Gabrijel Noči Makedo, profesor drevnih rukopisa na Univerzitetu u Liježu u Belgiji, istakli su da ovo otkriće pruža značajan uvid u rane hrišćanske tekstove. Naučnici generalno veruju da je orginalan tekst jevanđelja sastavljeno u 2. veku. Deo razloga leži u tome što neke priče ispričane u jevanđelju zvuče slično pričama koje su hrišćanski pisci iz drugog veka pisali.

Prema tekstu, Isus se igrao na obali reke i oblikovao 12 vrabaca od meke gline. Kada ga je njegov otac Josif prekorio zbog rada na sveti dan sabata, petogodišnji Isus je pljesnuo rukama i oživeo figure od gline. Ova priča je već poznata iz kasnijih kopija jevanđelja, ali ovaj fragment pruža najraniji zapis o ovom događaju.

Kasnije kopije apokrifnog jevanđelja po Tomi beleže i druga čuda koja je Isus izveo kao dete. To uključuje vraćanje u život deteta po imenu Zeno i trenutno isceljenje svog oca Josifa nakon što ga je ugrizla otrovna zmija. Ove priče pružaju uvid u legende koje su se razvijale oko Isusovog detinjstva, ali koje nisu uključene u kanonske tekstove Biblije.

Poreklo ovog fragmenta je neizvesno.

- Znamo veoma malo o poreklu papirusa, njegovoj istoriji i vlasništvu - rekao je Noči Makedo.

Sve što je sigurno jeste da potiče iz Egipta i da je možda stigao u Hamburg između 1906. i 1939. godine, ili 1990. kada je kutija nekonzervisanih papirusa preneta iz Berlina. Naučnici su sigurni da je fragment bio u Nemačkoj pre Drugog svetskog rata.

Jedan od razloga zašto papirus ranije nije istražen jeste taj što je rukopis neuredan i više liči na privatno pismo ili spisak za kupovinu nego na jevanđelje. Naučnici misle da je možda bio vežba pisanja, verovatno urađena u školi ili manastiru.

Mnogi naučnici se slažu da je pronađeni papirus fragment drevnnog rukopisa.

- Uzbudljivo je što postoji novi, rani rukopis ovog teksta - rekao je Sajmon Gaterkol, profesor Novog zaveta i ranog hrišćanstva na Univerzitetu u Kembridžu. On ističe da je rukopis autentičan u smislu da je zaista drevni, ali ne nužno u smislu da govori šta je Isus zaista radio kao dete.

S druge strane, Toni Berk, profesor ranog hrišćanstva na Univerzitetu Jork u Torontu, napomenuo je da otkriće ne pruža nove informacije.

- Mislim da je sjajno imati više svedočanstava o tekstu, ali ne govori nam ništa novo - rekao je on.

Kristofer Frilingos, profesor religijskih studija na Državnom univerzitetu Mičigen, istakao je da je otkriće "veoma značajno, kako u pogledu datuma fragmenta, tako i jezika, grčkog." On napominje da drugi rani hrišćanski pisci iz 2. veka aludiraju na priče iz Isusovog detinjstva, što čini ovaj rukopis najranijim svedokom tekstu takvih priča. Frilingos takođe naglašava potrebu za detaljnijim ispitivanjem porekla teksta.

Novo otkriće ovog drevnog papirusa pruža fascinantan uvid u rane hrišćanske priče i legende o Isusovom detinjstvu, dodajući novu dimenziju našem razumevanju religiozne istorije i tradicije.

(Telegraf Nauka / Live science)

Video: U Nišu otkrivena ranohrišćanska grobnica: Arheolozi vrše velika iskopavanja u Pantelejskoj ulici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>