• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ostaci normanskog mosta pronađeni u parku Prajori u Čičesteru u Engleskoj

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom iskopavanja u Zapadnom Saseksu, arheolozi su pronašli ostatke vojnog prelaza ili mosta koji je vodio do normanskog zamka iz 11. veka.

  • 2

Reč je o sedmom arheološkom iskopavanju na toj lokaciji tokom proteklih nekoliko godina. Prošle godine su otkriveni ostaci jarka i temelja zgrade koja je bila deo srednjovekovnog franjevačkog manastira.

Među drugim pronalascima su fragmenti dekorativnih podnih pločica iz kasnog srednjovekovnog doba i ostaci krovne građe i drugih podnih pločica iz, kako se veruje, vremena Tjudora.

Arheolozima je u radu pomoglo georadarsko skeniranje. Otkrivena je struktura mosta i sistema skela za njegovu izgradnju. Nivo rupa za grede pokazuje da je nivo tla u to vreme bio barem 1,8 metara niži, kaže arheolog Džejms Keni.

Izgradnju uzvišenja i zamka je verovatno odmah nakon normanske invazije 1067. ili 1068. naredio grof Rodžer Montgomeri, jedan od najuticajnijih normanskih velikaša.

„Ostrvce“ je nekad bilo četiri ili pet puta veće nego sad. Svrha zamka u Čičesteru je bila da uplaši englesko stanovništvo i odvrati od pobune protiv normanskih vladara.

(Telegraf Nauka/ArkeoNews)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    4. jun 2024. | 12:25

    Од 11. до касног 14. века СВО ЕНГЛЕСКО ПЛЕМСТВО говорило је француским језиком, одевали се и понашали као њихови господари - Французи.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>