• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zidine misteriozne tvrđave skrivaju tajnu škotske kraljice: Arheolozi rešili da sve otkriju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Istraživanje Šefildske tvrđave omogućiće arheolozima da prouče materijalne ostatke i artefakte koji mogu pružiti uvid u život tvrđave kroz različite periode

  • 0
Šefildska tvrđava Šefildska tvrđava... Foto: William Robinson / Alamy / Profimedia

Stručnjaci Arheološkog društva Veseks pripremaju se za sprovođenje iskopavanja Šefildske tvrđave u Engleskoj, otkrivajući njene tajne dugo skrivene od javnosti. Ova tvrđava, koja je izgrađena nakon normanskog osvajanja Engleske 1066. godine, ima bogatu istoriju koja seže unazad do 12. veka, a jedna od najznačajnijih epizoda je zatočeništvo Meri Stjuart, kraljice Škotske, piše Heritage daily.

Kraljica Meri je na ovom mesu bila držana u zatočeništvu od 1570. do 1584. godine. Ova značajna ličnost za englesko-škotske odnose tog doba, a njeno zatočeništvo u Šefildskoj tvrđavi ostaje jedna od najupečatljivijih priča iz tog perioda.

Kraljica Meri bila je poznata po svojoj dramatičnoj biografiji. Rođena je 1542. godine kao kći škotskog kralja Džejmsa V. Postala je kraljica Škotske samo nekoliko dana nakon rođenja, a kasnije je postala i kraljica Francuske udajom za francuskog kralja Fransoa II. Nakon smrti svog muža, vratila se u Škotsku gde je bila umešana u složene političke intrige, što je dovelo do njenog zatočeništva u engleskim tvrđavama, uključujući i Šefildsku tvrđavu.

Kraljica Meri je takođe bila poznata po svom izuzetnom obrazovanju i interesovanju za umetnost. Bila je veoma obrazovana žena, govorila je nekoliko jezika, uključujući francuski, latinski, italijanski i španski. Takođe je bila talentovana u muzici i poeziji.

Njeno zatočeništvo u engleskim tvrđavama, uključujući i Šefildsku tvrđavu, postalo je tema mnogih rasprava i spekulacija. Nakon smrti svog drugog supruga, engleskog grofa Henrija Stjuarta, kraljica Meri se vratila u Škotsku gde je njen sukob sa svojom rođakom, engleskom kraljicom Elizabetom I, doveo do njenog hapšenja i zatočenja.

Kraljica Meri Kraljica Meri... Foto: Francois (follower of) Clouet / Bridgeman Images / Profimedia

Odnos između kraljice Meri i kraljice Elizabete I bio je duboko složen i često napet. Njih dve su bile rivali za engleski tron. Njihov odnos bio je opterećen političkim intrigama, pretnjama i međusobnim sumnjama. Kraljica Meri je smatrana opasnošću za kraljicu Elizabetu I zbog njenih prava na engleski tron i podrške koju je uživala u katoličkim krugovima.

Sukob je kulminirao hapšenjem i dugotrajnim zatočeništvom kraljice Meri. Kraljica Elizabeta konačno je potpisala smrtnu presudu 1586. godine, a kraljica Meri je pogubljena 1587. godine. Ovaj dramatični sukob između dve kraljice ostavio je trajni pečat na englesku istoriju i politiku tog perioda, a iskopavanje Šefildske tvrđave može pružiti dodatne uvide u ovaj važan istorijski događaj.

Tim arheologa će fokusirati svoja iskopavanja na otkrivanje temelja kružnih kula kapije tvrđave, kao i istraživanje ostataka iz perioda kada je originalna motte i bailey tvrđava bila srušena u 13. veku.

Ovo će biti prvi put da će neka od ovih lokacija biti temeljno istražena, što pruža jedinstvenu priliku za otkrivanje novih saznanja o istoriji ovog značajnog lokaliteta.

- Ova tvrđava je nekada bila centar moći tokom više od 600 godina, ali je nažalost ostala kao ruševina nakon Građanskog rata. Naš cilj je da otkrijemo što više informacija o njenoj prošlosti kako bismo je ponovo doveli u središte pažnje javnosti - izjavio je Ešli Tuk, vodeći arheolog na ovom projektu.

Dodatno, iskopavanja će biti usmerena na oblasti koje nikada ranije nisu bile ispitane, uključujući ostatke tvrđave iz perioda od 11. do 17. veka, što će omogućiti detaljniji uvid u život u tvrđavi kroz vekove.

Očekuje se da će ovo iskopavanje pružiti dragocene informacije o istoriji Šefildske tvrđave i njenom značaju u engleskoj istoriji. Takođe će dodati nova saznanja o periodu kada je kraljica Meri bila zatvorena unutar ovih zidina, dopunjavajući sliku o njenom turbulentnom životu i političkim intrigama tog doba. Ovaj dramatični sukob između dve kraljice ostavio je trajni pečat na englesku istoriju i politiku tog perioda, a iskopavanje Šefildske tvrđave može pružiti dodatne uvide u ovaj važan istorijski događaj.

(Telegraf Nauka / Heritage daily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>