• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šetao poljem i iskopao nacionalno blago: „Uzbudljivo je otkriti nešto što niko nije pipnuo 2.000 godina“

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neverovatno očuvani predmeti iz gvozdenog doba i perioda rimskih osvajanja pronađeni su na ostrvu Anglsi

  • 0
Nacionalno blago Velsa Izuetna kolekcija proglašena nacionalnim blagom Velsa... Foto: Amgueddfa Cymru — Museum Wales

Grupa od 16 predmeta iz gvozdenog doba i perioda rimskih osvajanja proglašena je nacionalnim blagom, saopštio je Muzej Velsa (Amgueddfa Cymru). Ovu kolekciju otkrio je Ijan Porter dok je, sa detektorom za metal, šetao poljem na ostrvu Anglsi.

- Bio sam tako uzbuđen kada sam pronašao ove predmete. Neverovatno je samo pomisliti na to da je poslednja osoba koja ih je dodirnula pre mene živela pre skoro dve hiljade godina. To ukazuje na veliku istoriju ostrva – rekao je Porter u saopštenju muzeja.

Među predmetima, koje je Porter pronašao 4. marta 2020, nalaze se delovi za kočiju iz gvozdenog doba, s kraja prvog veka, kao i delovi konjičke opreme rimskih konjanika iz sličnog perioda. Tu su tri dela za uzde, vodič za uzde, ukrasna glava ovna, kao i set od četiri rimske falere. Velika i potpuna bakarna poluga teška 20,5 kilograma je takođe otkrivena, a kraj nje i dekorisani broš, četiri novčića i olovni deo za popravku lončića.

- Ova kulturno izmešana grupa predmeta, među kojima su i delovi kočije i rimska konjička oprema, veoma je važno otkriće za ostrvo. Nastali su ili tokom invazije rimske vojske na ostrvo ili odmah nakon nje. Dramatične događaje živo opisuje rimski istoričar tacit, koji opisuje čudan prvi susret rimskih vojnika i druida sa Anglsija. Ova grupa predmeta ilustruje kako su vodene lokacije, uključujući i sveto jezero Lin Kerig Bah, smatrani značajnim mestima za religiozne ceremonije u ovo vreme sukoba i promena. Glava ovna, verovatno ukras za kočiju ili štap, dekorisana je u kasnomkeltskom umetničkom stilu – rekao je Adam Gvilt, glavni kustos za praistoriju Muzeja Velsa.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>