• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Okupili se ljubitelji detektora metala i otkrili 2 izuzetno retka mača: Oružje rimskih konjanika u Britaniji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Par spata pronađen je kraj drvenih korica, dodatne opreme i posude od brakra u Kotsvoldu, u Engleskoj

  • 0
Rimski mačevi, Kotsvold Pol Hodžkinson, član Saveta okruga Kotsvold, i Ema Stjuart, direktorka Muzeja Korinijuma Foto: Cotswold District Council

Dva veoma retka mača rimskih konjičkih jedinica otkrivena su u Kotsvoldu, u Engleskoj, i to tokom skupa ljubitelja detektora metala, javio je Arkeonews.

Dva konjička mača otkrivena su kraj drvenih korica i dodatne opreme, navedeno je u saopštenju Saveta okruga Kotsvold. Pronašao ih je Glen Mening, a uz oružje se nalazila i posuda od bakra.

- Ovo otkriće pokazuje neverovatno dugu istoriju Kotsvolda. Čuveno je pitanje: „Šta su Rimljani ikad učinili za nas?“. Evo, upravo su nam dali dva izvanredna primerka oružja koje je korišćeno pre oko 2.000 godina, kada je Sajrensester bio drugi po veličini grad u Britaniji. Ovo je izvanredno arheološko otkriće i ne mogu da dočekam da posetioci vide mačeve na izložbama u narednim godinama – rekao je Pol Hodžkinson, član Saveta okruga Kotsvold, u saopštenju.

Mačeve je pohvalio i profesor Sajmon Džejms sa Univerziteta u Lesteru. On je rekao da je reč o oružju koje se zvalo spata, što je vrsta dugog i pravog mača, koji je korišćen u rimskoj vojsci od sredine 2. i tokom 3. veka. Velika dužina ukazuje na to da su korišćeni kao oružje konjanika, ali nije bilo nelegalno da civili poseduju ovaj tip oružja tokom putovanja kako bi se zaštitili od bandita.

- Ne mogu da se setim nijednog otkrića više mačeva na prostorima Britanije kojima su upravljali Rimljani. Jedino što mi pada na pamet jeste otkriće para sličnih mačeva u Kenterberiju, koji su nađeni kraj tela vlasnika – rekao je prof. Džejms.

Mačevi su odneti u Muzej Korinijuma u Sajrensesteru na konzervaciju, a zatim će biti analizirani.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>