• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Porodica tražila izgubljenu minđušu u dvorištu, upalili detektor za metal i otkrili pravo vikinško blago

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U bašti kuće na ostrvu Jomfruland pronađeni su kopča za kaiš i još jedan predmet najverovatnije stari oko 1.200 godina

 • 2

Norveška porodica bacila se u potragu za izgubljenom zlatnom minđušom u svom dvorištu na ostrvu Jomfruland kada su otkrili nešto mnogo vrednije od nakita: vikinške predmete stare više od 1.000 godina, piše Arkeonews.

Porodica Asvik tragala je za minđušom, ali čim su upalili detektor za metal pronašli su kopču za kaiš i još jedan predmet, navelo je odeljenje za kulturno nasleđe Okružnog saveta Vestfolda i Telemarka na Fejsbuku.

- Na Jomfrulandu je dugo bilo naselja, ali do sada su dokazi bili da je bilo naseljeno u srednjem veku, a o naseljima u vikinškom dobu postojale su samo pretpostavke. Porodica Asvik ove nedelje je tragala za minđušom u svom dvorištu i čim su uključili detektor metala, otkrili su nešto, ali ne nakit koji su izgubili. Otkriće je bilo iz vikinškog doba. Veoma dobro očuvana kopča za kaiš u obliku činije i još jedan predmet koji se poklapaju po starosti i stilu. Mislimo da je reč o ženskom grobu očuvanom u bašti porodične kuće. Verujemo da je ona sahranjena tu u 8. veku. Čestitamo porodici koja je otkrila prvi predmet iz vikinškog doba na Jomfrulandu. Ne samo to, oni su uradili sve kako treba i odmah su nas kontaktirali – navodi se u objavi.

Jomfruland je malo ostrvo na južnoj obali Norveške. Otkriće je značajno za istoriju regiona jer se verovalo da je bilo naseljeno u vikinško doba, ali naučnici do sada nisu bili u stanju da to potvrde.

Arheološkinja Vibeke Lija, koja radi u administraciji okruga Vestfold i Telemar, proučila je predmete i rekla da je reč o izvanrednom otkriću i da su 1.200 godina stari predmeti u dobrom stanju.

- Ovo je, koliko ja znam, prvo nalazište iz vikinškog doba na Jomfrulandu. Ovo je veoma uzbudljivo otkriće. Verovatno ima još predmeta pod zemljom, samo treba pažljivo tražiti. Reč je o grobu i on je verovatno zaštićen. Verovatno ćemo pokušati da otkrijemo sve što možemo na drugi način – rekla je ona.

Blago, Erlend Bor

Erlend Bor sa svojim blagom Foto: Anniken Celine Berger / AFP / Profimedia

U septembru je i još jedan amater sa detektorom za metal, Erlend Bor, otkrio pravo arheološko blago - 9 zlatnih medaljona, 3 prstena i 10 zlatnih perli iz 6. veka. To je jedno od, kako su rekli arheolozi, otkrića veka u Norveškoj.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • ivan

  3. oktobar 2023. | 10:47

  Na prodaju detektor za metal! Za vise informacija me kontaktirajte ovde ;)

 • Dex

  3. oktobar 2023. | 13:16

  Ja ne verujem u ovu pricu o mindjusi.

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>