• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otišao u šetnju po savetu doktora, pa otkrio pravo blago – 9 zlatnih medaljona, 3 prstena i 10 kuglica

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arheolog amater Erlend Bor pronašao je nakit sa mitološkim motivima napravljen najverovatnije u 6. veku

  • 0
Blago, Erlend Bor Erlend Bor sa svojim blagom Foto: Anniken Celine Berger / AFP / Profimedia

Norvežanin Erlend Bor (51) izašao je u šetnju po savetu svog doktora kada je otkrio zlatni nakit iz 6. veka, što je otkriće koje pojedini arheolozi nazivaju norveškim otkrićem veka, piše Arkeonews. Među iskopanim blagom bilo je 9 zlatnih medaljona, 3 prstena i 10 zlatnih kuglica. Na medaljonima je predstavljen tip konja iz norveške mitologije.

Erlend Bor, arheolog amater, neverovatno blago pronašao je na južnom ostrvu Renesoju, blizu grada Stavangera. Kako je objasnio, od malena je želeo da bude arheolog, ali ga je život odveo na drugu stranu. Kada mu je doktor rekao da mora više da se kreće umesto da po ceo dan sedi na kauču, on je kupio metalni detektor i krenuo u šetnje tokom kojih je tragao za arheološkim ostacima iz hobija.

- Prvo sam pomislio da je reč o čokoladnim novčićima ili novčići kapetana Sabljozubog (fiktivnog pirata čiji se novčići skupljaju). Bilo je potpuno nerealno - rekao je Bor.

Blago, Norveška Medaljoni nakon izvlačenja iz zemlje Foto: Anniken Celine Berger / AFP / Profimedia

Nakit koji je težak oko 100 grama, najverovatnije je napravljen posle 500. godine.

Profesor Hakon Rajersen iz Muzeja arheologije Univerziteta u Stavangeru rekao je da su zlatni privesci, tanki zlatni medaljoni sa slikom na jednoj strani, iz vremena migracija u Norveškoj, kada su od 400. do 550. mnogi stanovnici ovih krajeva otišli u centralnu Evropu.

- Medaljoni su bili deo veoma velike ogrlice, napravio ju je vešt zlatar, a nosili su je najmoćniji u društvu – rekao je on.

Šef Muzeja arheologije Ole Madsen rekao je da je ovo zlatno otkriće veka.

- Pronaći ovu količinu zlata je izuzetno neobično – objasnio je on.

Poslednje slično otkriće napravljeno je u 19. veku.

Blago, Norveška, arheologija Rekonstrukcija ogrlice Foto: Theo Eli GIL BELL / AFP / Profimedia

- Imajući u vidu lokaciju otkrića i šta znamo o sličnim pronalascima, ovo je verovatno bila veoma dragocena stvar ili možda poklon bogovima u dramatičnim vremenima – rekao je Rajersen.

Prema norveškim zakonima i Bor i čovek na čijoj zemlji je blago otkriveno dobiće nagrade, ali suma tek treba da bude utvrđena.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>