• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tajne obreda, muzike i misli o nebesima: Naučnici dešifrovali bambusove pločice stare više od 2.200 godina

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neki od dokumenata su nastali u vreme takozvanog „perioda zaraćenih država“ (475-221. pre nove ere) i dinastije Ćin (221-206. pre nove ere)

  • 0
Bambusove pločice Primer bambusovih pločica... Ilustracija: Xu Bingjie / Xinhua News / Profimedia

Istraživači sa Univerziteta Đinghua u Kini dešifrovali su pet setova dokumenata napisanih na bambusovim pločicama. Neki od njih su nastali u vreme takozvanog „perioda zaraćenih država“ (475-221. pre nove ere) i dinastije Ćin (221-206. pre nove ere), piše Arkeonews.

Reč je o pet setova dokumenata: „Obredi obroka visokih zvaničnika“, „Dodatak obredima obroka visokih zvaničnika“, „Dijagram pet tonova“, „Muzički stil“ i „Plaši se nebesa, koristi telo“. Oni pružaju novi materijal za proučavanje običaja, muzike i razmišljanja ljudi iz vremena pre dinastije Ćin.

- Tu su dva dokumenta o obredima, što su prvi zapisi o obredima zabeleženim na bambusovim pločicama u periodu zaraćenih država – rekao je Huang Dekuan, direktor Centra za proučavanje i konzervaciju iskopanih dokumenata na Univerzitetu Đinghua.

Najviše pažnje privlače prve dve obredne knjige, od kojih prva ima 51, a druga 14 pločica. Dok prvi navodi obrede koje bi trebalo da poštuju domaćini tokom obroka, drugi predstavlja detalje sprovođenja tih obreda.

Zabeleženi obredi pokazuju veliku sličnost sa onim zabeleženim u kasnijim dokumentima nazvanim „Obred gospodara na banketu sa visokim oficirima“.

Među dešifrovanim dokumentima su i dve knjige o muzici, što je zanimljiv izvor za proučavanje prošlosti. Pet tradicionalnih kineskih nota zabeleženo je u pet uglova pentagrama u centru „Dijagrama pet tonova“

„Plaši se nebesa, koristi telo“ je filozofski dokument od 17 pločica u kojima su opisane veze između čoveka i nebesa.

Univerzitet Đinghua ima skoro 2.500 bambusovih pločica iz perioda zaraćenih strana. Obrađuju ih još od 2008, a od 2011. objavljuju rezultate svake godine. Do sada je otkriveno 13 tomova dokumenata.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>