• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Testera stara 2.250 godina otkrivena u Anadoliji

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi su u Čorumu na severu Turske pronašli 2.250 godina staru testeru.

  • 0
testera, Anadolija, Hatuša Foto: Kemal Ceylan/AA

Hatuša je upisana na Uneskovu listu svetske baštine 1986. godine. To je drevni glavni grad Hetitskog carstva, velike sile na Bliskom istoku krajem Bronzanog doba (otprilike 1600-1180 godina pre nove ere), piše ArkeoNews.

Od 1906, iskopavanja u Hatuši, u okrugu Bogazkale, otkrila su bezbrojne drevne artefakte, uključujući ploču sa misterioznim jezikom.

Hatuša predstavlja muzej na otvorenom i poznata je po urbanističkom planiranju, vrstama građevina koje su sačuvane (hramovi, kraljevske palate, tvrđave), složenim dekoracijama Kapije lavova i Kraljevske kapije, i umetničkim delima na kamenim površinama u Jazilikaji.

Profesor Andreas Šahner iz Nemačkog arheološkog instituta, rukovodilac arheološkog iskopavanja, izjavio je da je gvozdena testera deblja nego današnje testere, ali da su inače vrlo slične.

„To nam govori da ljudi ne menjaju delotvorna oruđa tek tako“, kaže on.

Drevno oruđe je dugačko oko 20 centimetara i pronađeno je na severozapadnoj padini ogromnog zamka.

Profesor Šahner primećuje da je to otkriće retko i prvo svoje vrste u Anadoliji iz trećeg veka pre nove ere.

„Testera je pronađena u zdanju iz galatijskog perioda. Građevina je upotrebljavana pre oko 2.250 godina. Identifikovano je nekoliko primeraka iz kasnijih rimskih perioda, ali testera iz trećeg veka pre nove ere dosad nije viđena, barem u Anadoliji“, kaže Šahner.

„Na osnovu rupa na obe strane testere, mislimo da je imala polukružnu dršku“, dodao je profesor.

Hatuša je od 2001. takođe upisana u Uneskov registar „Pamćenje sveta“ sa svojim klinopisima koji predstavljaju najstariji poznati oblik indoevropskih jezika.

(Telegraf Nauka/ArkeoNews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>