• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rešena tajna hijeroglifa starih 3.500 godina: Naučnici otkrili šta piše na zidovima tunela u Hatuši

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjaci smatraju da, iako su država i hetska elita dominantno koristili klinasto pismo, da su hijeroglifi bili rasprostranjeniji među narodom

  • 3
Hatuša Tunel Jerkapi u Hatuši... Foto: Mike P Shepherd / Alamy / Profimedia

Misteriozni hijeroglifi otkriveni prošle godine u tunelu Jerkapi u Hatuši, nekadašnjoj prestonici moćnog Hetskog (Hetitskog) carstva, konačno su dešifrovani, javio je Arkeonews.

U tunelu dugom 70 metara, kroz koji mora da prođe svaki posetilac maloazijskog nalazišta na listi svetske baštine Uneska od 1986, 249 simbola starih oko 3.500 godina prošle godine otkrio je profesor dr Bulent Genc, član Odeljenja za arheologiju Univerziteta Mardin Artuklu.

Na zapadnom i istočnom kraju tunela, kako je objavljeno, napisano je da je osoba po imenu Arišadu zaslužan za izgradnju tunela. Ovo je jedno od najvažnijih otkrića na ovom prostoru, navodi Arkeonews. Među hijeroglifima na zapadnoj strani postoje i simboli za planinu Tataliju i put, što verovatno znači da je tunel ka putu do planine.

- Jedna grupa hijeroglifa nije još potpuno shvaćena, ali značenje druge grupe je potpuno jasno. Reč je o kombinaciji simbola za planinu Tataliju i put. Iz hetskih tekstova znamo za planinu Tataliju, koja je bila sveta za ovaj narod. Veoma je važno znati da je nekoliko kraljeva uzelo ime planine za svoje kraljevsko ime. Simbol za put verovatno znači da je to put koji vodi do planine Tatalija – rekao je prof. dr Andreas Šahner, šef lokaliteta iz istanbulskog odeljenja Nemačkog arheološkog instituta.

On je naglasio da su ovi hijeroglifi korišćeni u konstrukciji tunela veoma važni za razumevanje Hetskog carstva.

- Ovi hijeroglifi su, čini se, potpis i poruka „Ja sam ovo uradio“ osobe koja je izgradila tunel. Ono što iz ovog možemo da zaključimo je da su u hetskom svetu hijeroglifi bili rasprostranjeniji od klinastog pisma – rekao je Šahner.

- Klinasto pismo bilo je fenomen elite, nešto što je koristila država, ali hijeroglifi su, koliko vidimo, korišćeni u svakodnevnoj komunikaciji, znakovima za navigaciju kroz grad i mnoge druge stvari – dodao je on.

Hatuša, Turska, arheologija Arheološko nalazište Hatuša u Turskoj... Foto: MIXA / Alamy / Alamy / Profimedia

U Hatuši, u kojoj sistematska i detaljna iskopavanja traju više od 100 godina, pre oko mesec dana pronađen je tekst sa do sada nepoznatim indoevropskim jezikom – jezikom zemlje Kalašma. Kako je Telegraf Nauka već pisao, on je otkriven među 30.000 glinenih tablica pisanih klinastim pismom i hetskim jezikom i predstavlja zabelešku o magijskom ritualu obližnjeg naroda.

Heti ili Hetiti jedan su od naroda Male Azije koji je u starom veku stvorio moćnu državu i u jednom trenutku uspeo da uzdrma Vavilon i Egipat. Bitka kod Kadeša 1274. pre nove ere između Hetskog carstva i Egipta smatra se jednom od najvećih bitaka tog doba, a vodila se za kontrolu oblasti današnje Sirije. Oko 16 godina nakon nje egipatski faraon Ramzes II i hetski kralj Hatušiliš III potpisali su najstariji poznati mirovni sporazum u istoriji.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>