• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

„Magično mesto“ krilo pravo blago: Pronađeno 3.000 rimskih novčića i 50 dragulja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neverovatno otkriće u Klaterni, nekadašnjem rimskom gradu blizu današnje Bolonje

  • 0
Arheologija, istraživanja, iskopavanja Arheološka istraživanja... Foto: Jiri PListil / Alamy / Alamy / Profimedia

Italijanski arheolozi otkrili su više od 3.000 novčića i 50 dragulja, od kojih mnogi imaju predstave antičkih rimskih božanstava. Ovo arheološko blago otkriveno je u Klaterni, nekadašnjem rimskom gradu blizu današnje Bolonje, saopštilo je italijansko ministarstvo kulture, a prenosi LiveScience.

- Suočavamo se sa najvećom neslojevitom oblašću u severnoj Italiji. Imajući u vidu značaj i kvantitet otkrića, možemo da govorimo o „Pompeji sa severa“ – rekla je Lučija Borgonzoni, podsekretarka ministarstva kulture Italije.

Do sada su arheolozi u Klaterni našli trg, ulice, kuće sa šarenim mozaicima i rimskim kupatilima. Poslednja iskopavanja na ovom „magičnom mestu“, kako ga nazivaju u saopštenju, donela su hiljade novčića, uglavnom od srebra i bronze. Među njima je kvinarijus, redak srebrni novčić izrađen 97. godine pre nove ere. On je pronađen u hodniku nekadašnjeg teatra.

Otkriveni su i obojeni dragulji sa likovima božanstava.

Istraživači su do sada ispitali samo deseti deo površine naselja, koje ima oko 18 hektara. Nadaju se da će zgradu teatra uspeti da obnove i koriste.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>