• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otvorili gradilište kraj bolnice, pa na njemu iskopali drevne čamce: Arheolozi ispituju nedovršene monoksile

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
Monoksili Foto: Taneček David / ČTK / Profimedia

Arheolozi iz Hradec Kralove u Češkoj ispituju dva delimično obrađena stabla koja su radnici otkrili na gradilištu kada su započeli izgradnju kraj Univerzitetske bolnice.

Radek Blaha, arheolog Muzeja istočne Bohemije u Hradec Kralovi i direktor Arheoparka Všestari. i arheolog Radomir Tiči rekli su za ČTK da veruju da je o nedovršenim monoksilima, velikim čamcima napravljenim izdubljivanjem jednog stabla.

Monoksili Radomir Tiči i Radek Blaha kraj stabala... Foto: Taneček David / ČTK / Profimedia

Svako stablo, a pretopostavlja se da je reč o hrastu, dugo je oko 11 metara, a zajedno su teška oko 25 tona.

Tiči, organizator pomorske ekspedicije u monoksilima, rekao je da stabla imaju tragove obrade kamenim oruđem kakvo je korišćeno u neolitu.

- Tragovi pokazuju da je teslo korišćeno. Ne čini se da je drvo dubljeno metalnim alatima, a ja bih odbacio mogućnost da ovakvo stablo nastaje prirodnim putem. Prema onom što trenutno znamo, moguće je da je reč o proizvodu pravljenom pre između 5500. i 2000. godina. Ako se to potvrdi, biće reč o jednom od najvažnijih evropskih arheoloških otkrića – rekao je Tiči.

Monoksili Foto: Taneček David / ČTK / Profimedia

Blaha je dodao da su stabla pronađena oko dva metra ispod zemlje, ali da oko njih nema drugih arheoloških otkrića.

- S obzirom na dubinu, malo je verovatno da je reč o nečemu napravljenom skoro. Tačno određivanje starosti biće moguće nakon što se uzmu uzorci, a rezultati će verovatno biti dostupni tek 2024. godine – rekao je on.

Monoksili su najstariji vid čamaca, koji su korišćeni u neolitu, ali i kasnije u gvozdenom dobu. Stari Sloveni su imali čitave flote monoksila čak i kada su pokušali da zauzmu Carigrad.

(Telegraf Nauka/ČTK)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>