• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stara je 2.700 godina i teška 18 tona: Ponovo otkrivena neverovatna skulptura

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveći deo statue Lamasua, krilatog božanstva, iskopan je u Horsabadu, a nedostaje samo glava koja je u Muzeju Iraka u Bagdadu

  • 0
Asirska skulptura, Irak Foto: Zaid AL-OBEIDI / AFP / Profimedia

Iskopavanja u severnom Iraku dovela su do ponovnog otkrića skulpture stare oko 2.700 godina. Predstava Lamasua, asirskog božanstva koje ima ljudsku glavu, telo bika ili lava i ogromna krila, otkrivena je gotovo netaknuta kraj Horsabada, a nedostaje joj samo glava, koja se čuva u muzeju u Bagdadu, javio je Asharq Al-Awsat.

- Nikad do sada nisam iskopao nešto ovako veliko u mom životu. Obično su Egipat ili Kambodža mesta gde se pronalaze ovako velike skulpture – rekao je Paska Buterlin, francuski arheolog koji je predvodio iskopavanje i profesor arheologije Starog istoka na Sorboni.

Asirska skulptura, Irak Foto: Zaid AL-OBEIDI / AFP / Profimedia

Kako je dodao, skulptura je teška 18 tona, a dimenzije su joj 3,8 puta 3,9 metara.

- Pažnja posvećena detaljima je neverovatna – rekao je Buterlin.

Lamasu je bio podignut na ulazu drevni asirski grad Dur-Šarukin, današnji Horsabad. Izgradnju tog grada 713. godine pre nove ere naredio je čuveni asirski kralj Sargon II. Na oko 20 kilometara od Ninive napravljeni su nova palata i novi grad, koji je bio pravougaonog oblika i imao je 1.760 sa 1.635 metara.

Asirska skulptura, Irak Foto: Zaid AL-OBEIDI / AFP / Profimedia

Skulpturu je svojevremeno prvi spomenuo francuski arheolog Viktor Plas, ali je otkrivena 1992. godine. Glava skulpture ukradena je 1995, ali je otkrivena i trenutno se nalazi u Muzeju Iraka. U tom periodu, najveći deo skulpture je ponovo zakopan kako bi bio sačuvan u burnim vremenima, a

(Telegraf Nauka/Asharq Al-Awsat)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>