• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naši evropski preci jeli su morsku travu i biljke iz reka i jezera hiljadama godina, otkrili arheolozi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Superhrana koja danas ne postoji u evropskoj ishrani korišćena je od pre 8.000 godina do ranog srednjeg veka, pokazalo istraživanje naučnika tokom kojih su ispitali zubni kamenac 74 osobe sa 28 arheoloških nalazišta

  • 0
Morske trave Foto: Shutterstock/Viktor Kochetkov

Morska trava za mnoge danas ima reputaciju superhrane, koju hvale zbog toga što je zdrava i održiva, ali čini se da su naši evropski preci ovu hranu jeli hiljadama godina. Naučnici kažu da su otkrili definitivne arheološke dokaze da su morska trava i lokalne biljke iz slatkovodnih jezera i reka korišćenje u ishrani tokom srednjeg kamenog doba, tokom tranzicije na poljoprivredu u mlađem kamenom dobu, pa sve do ranog srednjeg veka. To pokazuje da su ove biljke, koje se danas retko jedu u Evropi, postale marginalne relativno skoro, piše Phys.org.

Studija objavljena u žurnalu Nature Communications otkriva da su arheološki dokazi o korišćenju morske trave kao hrane retko beleženi.

Istorijski izvori ukazuju da su zakoni o skupljanju morske trave postojali na Islandu, u Britaniji i Irskoj do 10. veka, dok Plinije spominje primorski kelj kao lek za skorbut kod mornara.

Do 18. veka morska trava i biljke iz reka i jezera počele su da se smatraju u Evropi hranom koja se jede samo tokom godina gladi, iako su one ostale važan deo ishrane u delovima Azije.

Tim, koji su predvodili arheolozi sa univerziteta u Glazgovu i Jorku, ispitao su biomarkere izvučene iz zubnog kamenca 74 osobe sa 28 arheoloških nalazišta širom Evrope, od Škotske do južne Španije. Otkriveni su „direktni dokazi česte konzumacije morske trave i biljaka iz reka i jezera“.

Uzorci ukazuju da se jela zelena, crvena i smeđa morska trava.

Na svetu postoji oko 10.000 različitih vrsta morske trabe, ali samo 145 vrsta se danas koristi u ishrani i to uglavnom u Aziji.

- Morska trava i biljke iz reka i jezera danas ne postoje u zapadnoj ishrani i njihova marginalizacija se verovatno dešavala dugo. Naša studija ukazuje na potencijal ponovnog otkrivanja alternativne, lokalne i održive hrane koja može da pomogne u borbi sa negativnim uticajem na zdravlje i okruženje preterane zavisnosti od masovne proizvodnje poljoprivrednih proizvoda. Veoma je uzbudljivo što smo uspeli da pokažemo da su morske trave i biljke iz reka i jezera dugo korišćene u ishrani u Evropi – rekla je Keren Hardi, profesorka praistorijske arheologije na Univerzitetu u Glazgovu i jedan od autora studije.

- Biomolekularni dokazi pokazuju da je morska trava korišćena za ishranu u Evropi tokom mezolita, pre oko 8.000 godina, ali je to nastavljeno i tokom neolita, iako se obično smatralo da je prelazak na poljoprivredu doveo do napuštanja korišćenja vodenih resursa u ishrani. Ovo jasno govori da su drevni stanovnici Evrope znali koristi morske trave – rekao je koautor studije dr Stiven Bakli.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>