• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srebrnjak kralja Luja pronađen u bugarskoj tvrđavi: Na istom mestu nedavno otkriven i novčić kralja Milutina

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U zidinama Rusokastra pronađen je groš, ali se zbog oštećenja ne zna da li je iskovan u ime francuskog vladara Luja IX (1226-1270) ili njegovog praunuka Luja X (1314-1316)

  • 1
Kralj Luj IX Prikaz kralja Luja IX (desno) Foto: SPCOLLECTION / Alamy / Alamy / Profimedia

U ostacima srednjovekovne tvrđave Rusokastro u Bugarskoj otkriven je srebrni novčić iz Francuske iz 13. ili 14. veka, što je izuzetno retko otkriće za balkanske zemlje, saopštio je Regionalni istorijski muzej Burgas iz Bugarske. Francuski groš pronađen je oko mesec dana nakon što je na istom nalazištu pronađen i srebrnjak srpskog kralja Milutina, što ukazuje da je međunarodna trgovina na ovim prostorima bila i te kako živa.

- Tokom proučavanja zidina u srednjovekovnom gradu Rusokastru napravljeno je novo značajno otkriće – pronađen je srebrni groš (torneze) iskovan u Kraljevini Francuskoj. Nažalost, mali deo novčića nedostaje i to baš deo zbog koga nije jasno u ime kog vladara je iskovan – Luja IX ili Luja X. Novčić je iskovan u Turu, zbog čega i ima naziv torneze, a ovaki srebrnjaci ekstremno su retki za Balkan – navedeno je u saopštenju muzeja.

Kralj Luj IX vladao je Francuskom od 1226. do 1270. Kada se 1244. razboleo zakleo se da će postati krstaš ako ozdravi i to je i uradio, dodaje se u saopštenju. Organizovao je Sedmi i Osmi krstaški rat, a preminuo je, najverovatnije od tifusa, tokom opsade Tunisa. Poznat je kao Luj IX Sveti jer je prvi kanonizovani francuski vladar. Njegov praunuk kralj Luj X Kavgadžija bio je sin kralja Filipa IV Lepog. Vladao je kratko, svega dve godine, i to od 1314. do 1316. Ženio se dva puta, a druga žena bila mu je ugarska princeza Klementija.

Kako je Telegraf Nauka već pisao, na istom nalazištu početkom septembra otkriven je i srebrni novčić srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina.

- Groš predstavlja Isusa Hrista na prednjoj strani, dok je na zadnjoj prikazan kralj zajedno sa Svetim Stefanom. Moneta je kopija venecijanskog groša (matapana) koji je bio najstabilnija valuta na Balkanu krajem 13. i početkom 14. veka zbog svoje težine i velike količine srebra. Međutim, na venecijanskom grošu su predstavljeni dužd u čije ime je moneta iskovana i Sveti Marko, pokrovitelj Venecije – navedeno je tada u saopštenju bugarskog muzeja.

Kralj Milutin je teritorijalno proširio Srbiju na račun Bugarske i Vizantije. Ženio se pet puta, a jedna od njegovih supruga bila je i bugarska princeza Ana Terter, ćerka burgarskog cara Đorđa I Tertera. Osim toga, Milutinova ćerka Ana bila prva supruga bugarskog cara Mihaila III Šišmana Asena.

Kralj Milutin proglašen je za sveca, a njegove mošti nalaze se u Crkvi Svete Nedelje u Sofiji, bugarskoj prestonici.

Zanimljivo je da je zbog kovanja ovih srebrnjaka, koji su smatrani kopijama mletačkog groša, italijanski pesnik Dante Aligijeri u svojoj „Božanstvenoj komediji“ srpskog vladara (a po nekim tumačenjima njegovog prethodnika i brata kralja Dragutina) smestio u pakao. Majka kraljeva Dragutina i Milutina Jelena Anžujska bila je iz francuske plemićke porodice.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nostalgičar

    8. oktobar 2023. | 18:12

    Eh, da su se udružili Luj i Milutin pa da od Blgara ni traga nije ostalo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>