• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očuvani trački hram pronađen u džinovskoj humci: Jedinstveno otkriće u južnoj industrijskoj zoni Plovdiva

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prostorija sa kostima 7 životinja najverovatnije je služila za obrede žrtvovanja, kažu bugarski arheolozi

  • 1
Plovdiv Foto: Shutterstock/stoyanh

Kompletno očuvan trački hram, za koji se veruje da je sagrađen u 3. veku pre nove ere, otkrili su arheolozi na obodima Plovdiva. Na bogomolju su naišli tokom druge godine iskopavanja džinovske humke u južnoj industrijskoj zoni.

Tehnika izgradnje hrama je karakteristična za Tračane – suvo zidanje sa malterom od gline i peska u precizno definisanim razmerama, piše The Sofia Globe.

Gradonačelnik Plovdiva Konstantin Dimitrov i zamenik gradonačelnika zadužen za arheologiju i kulturu Plamen Panov posetili su džinovsku humku, a direktor Arheološkog muzeja prof. dr Kostadin Kisjov, čiji tim je radio na nalazištu, pričao im je o otkriću i finalnoj fazi istraživanja, objavila je opština na Fejsbuku.

- Praktično istraživanja sprovodimo već tri godine. Prvi put smo u Bugarskoj našli humku na čijem vrhu se nalazila srednjovekovna crkva iz 12. ili 13. veka. Oko nje se nalazi nekropola. Međutim, groblje nije podignuto zbog crkve, već zbog tračkog hrama u osnovi. Sagrađena je na ovom mestu verovatno zbog blizine paganskog hrama iz prethodnog perioda. Ovo je bilo sveto mesto za stanovnike Filipopolja – rekao je Kisjov.

Dodao je da je struktura jedinstvena jer su raniji hramovi građeni pomoću helenističke tehnologije. U maloj prostoriji otkrivene su kosti sedam vrsta domaćih životinja, kao i ostaci glinenih posuda. To sve znači da je prostorija korišćena na žrtvovanje.

Panov je dodao da bi ovo nalazište moglo biti pretvoreno u arheološki park.

(Telegraf Nauka / The Sofia Globe)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilić Bojan

    28. avgust 2024. | 15:55

    Bugari, vratite Svetog Kralja kad ste već uzeli teritorije do Sofije....🙂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>