• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Misterija Gaja Marija Hermogena: Neverovatna rimska statua pronađena u Bugarskoj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvobitno datiranje pokazuje da je reč o umetničkom delu iz druge polovine 2. ili prve polovine 3. veka

  • 0
Varna, rimsko kupatilo Rimsko kupatilo u Varni... Foto: Shutterstock/Michael Dechev

Izvanredno očuvana mermerna statua iz vremena Rimskog carstva otkrivena je u Varni, na obali Crnog mora. Otkrili su je građevinski radnici, saopštio je Regionalni istorijski muzej iz Varne.

- Otkrivena statua prikazuje sredovečnog muškarca sa kratkom bradom obučenog u rimsku togu i sa svitkom u ruci. Na pijedastalu se nalazi dobro očuvan natpis i preliminarno ispitivanje pokazalo je da se zvao Gaj Marije Hermogen. Toga u koju je odeven građanin antičke Odese pokazuje da je imao bliske veze sa rimskim vlastima – navodi se u saopštenju i dodaje:

- Statua je otkrivena tokom izgradnje u oblasti van zidova antičkog grada. Georgi Krajčev, građevinski investitor, na vreme je prijavio otkriće muzeju.

Prvobitno datiranje pokazuje da je reč o statui iz druge polovine 2. ili prve polovine 3. veka. U to vreme u Odesi su napravljena čuvena rimska kupatila Odese. Veruje se da je reč o pogrebnoj statui, a biće očišćena i restaurirana pre prikazivanja u Arheološkom muzeju.

Statua je skoro cela sačuvana, što je veoma retko. Fale jedino desni ručni zglob i šaka.

(Telegraf Nauka)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>