Vreme čitanja: oko 1 min.
Keltsko pivo napravljeno nakon analize polena iz ogromne grobnice: Koliko je ukus drugačiji od današnjeg
Vreme čitanja: oko 1 min.
Češki naučnici rekonstruisali su pivo kakvo se pilo na nalazištu Bikova stena u Moravskoj
Češki naučnici, zajedno sa malom eksperimentalnom pivarom, rekonstruisali su prvo „keltsko pivo“ koristeći laboratorijsku analizu polena sa ranih keltskih grobnica u Moravskoj, javio je Arkeonews.
Najstariji poznati ostaci piva i pivare stari su oko 5.500 godina i nalaze se na Bliskom istoku, ali malo ima arheoloških tragova o istoriji piva. Naučnici sa Univerziteta Palackog u Olomoucu i Karlovog univerziteta u Pragu istraživali su dobro poznato nalazište iz ranog gvozdenog doba Bikova stena blizu Blanskog.
Na tom mestu napravljeno je jedno od najvećih arheoloških otkrića u centralnoj Evropi. Pronađeni su najvažnije grobnice halštatske kulture. Na podovima dvorane u pećini nalazilo se više od 40 skeleta, nekoliko stotina komada nakita od ćilibara, stakla, bronze, zlata i drugih materijala, oružje i alati…
- Otkrili smo ostatke prostorije za sahranjivanje, uobičajene za halštatsku kulturu, a u njima smo našli zemljište, organske i botaničke ostatke. Uzeli smo uzorke za hemijsku analizu i analizu polena, što se ispostavilo da je ključno – rekla je za Radio Prag Zuzana Golec Miroba, članica tima istraživača.
Kelti, narod labavo povezan jezikom i kulturom, naseljavao je velike delove Evrope između 11. i 1. veka pre nove ere.
Analiza polena otkrila je tragove prosa i različitih biljaka, što su bili sastojci od kojih su Kelti pravili pivo. To su rekonstruisali i napravili „keltsko pivo“.
- Ovo pivo ima ukus prilično različit od današnjeg jer se nije koristio hmelj. Biljke daju gorak i kiseo ukus – rekla je Zuzana Golec Miroba.
(Telegraf Nauka/Arkeonews)
Video: Gruber: Zadovoljna sam saradnjom Srbije i SAD u oblasti nauke
Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Zoran
Najbolje je pivo samo što je skupo od konjske i kravlje balege i kada to isfementira prste da poližeš ali recept je tajna tako da retko uspe.Zato je kod starijih Rimljana bila napomena,ne pokušavajte to kod kuće😀😀😀
Podelite komentar