• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Preci ljudi pretvarali su kamenje u sfere, pokazalo istraživanje, ali niko ne zna kako su ih koristili

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tim naučnika sa Jevrejskog univerziteta u Jerusalimu ispitao je 150 sferoida od krečnjaka starih 1,4 miliona godina

  • 2
Sfere, hominini Foto: Leore Grosman/The Hebrew University of Jerusalem / PA Images / Profimedia

Ljudski preci su pre oko 1,4 miliona godina namerno pretvarali kamen u sfere, ali na koji način su ih koristili i dalje je misterija, navodi se u studiji Laboratorije za računarsku arheologiju Jevrejskog univerziteta u Jerusalimu, a prenosi Gardijan.

Arheolozi dugo raspravljaju o tome kako su sferoidi veličine teniske loptice napravljeni. Da li su ih rani hominini namerno krnjili kako bi napravili savršenu sferu ili su one bile slučajni proizvod udaranja u kamen? Istraživači iz Jerusalima veruju da su naši preci znali šta rade.

Tim istraživača ispitao je 150 sferoida od krečnjaka starih oko 1,4 miliona godina, a nađenih na arheološkom nalazištu Ubajdija na severu današnjeg Izraela.

Korišćenjem 3D analiza da rekonstruišu geometriju kamenja, istraživači su zaključili da je oblik nastao namerno. Koja vrsta ranih hominina je to pokušala nije poznato, ali naučnici veruju da su želeli da naprave idealnu sferu.

Žulija Kabana, arheološkinja francuskog Nacionalnog muzeja prirodne istorije, nije učestvovala u ovoj studiji, ali veruje da otkriće znači da su hominini imali smišljenu ideju o tome šta rade. To ukazuje i na velik kognitivni kapacitet da se planira i obavlja posao.

- Sve hipoteze su moguće. Verovatno nikad nećemo znati odgovor – rekla je ona.

(Telegraf Nauka/Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    9. septembar 2023. | 08:13

    Pre 1,4 miliona godinaaa

  • nis

    10. septembar 2023. | 21:45

    Koliko li primaju samo platu ovi sto proucavaju ove gluposti i koliko li sati dnevno rade i kako izgleda uopste njihov radni dan?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>