• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obezglavljeni muškarci i deformisane lobanje otkriveni kraj piramide Maja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi su u Meksiku pronašli grobnice 13 pojedinaca koji su imali između 17 i 35 godina

  • 0
Moral reforma, Maje Piramide u gradu Moral-Reforma u Meksiku Foto: Lev Levin / Shutterstock

Arheolozi su u Meksiku otkrili grobnice 13 pojedinaca, od kojih su dve osobe obezglavljene prilikom rituala žrtvovanja bogovima a pet su imale produžene lobanje zbog namerne deformacije, blizu piramide Maja u arheološkom nalazištu Moral-Reforma, piše LiveScience.

Istraživači meksičkog Nacionalnog instituta antropologije i istorije (INAH) inicijalno su otkrili grobnice u aprilu, ali su tek sada objavili njihov pronalazak jer su potvrdili da su u pitanju ljudski ostaci. Grobnice su nastale između 600. i 900. godine, u vreme kada je kultura Maja cvetala u regionu, objavio je INAH u saopštenju.

U grobnici su otkrivene ljudske lobanje, fragmenti vilica, kosti do njih i gornjih ekstremiteta. Analize su pokazale i da su neke kosti prekrivene crvenim pigmentom.

Anatomsko ispitivanje pokazalo je da su svi sahranjeni pojedinci imali između 17 i 35 godina. Tokom prvog milenijuma, Maje su ponekad žrtvovale ratne zarobljenike, ali nije jasno da li su ovi ljudi bili zarobljenici ili ne.

Produžena lobanja sa Kostarike Produžena lobanja iz Centralne Amerike Foto: Sabena Jane Blackbird / Alamy / Alamy / Profimedia

Istraživačima su posebno zanimljive produžene lobanje pet individua. Veruje se da je ta deformacija postizana vezivanjem glave trakama u detinjstvu i tokom odrastanja. To je bila česta praksa među Majama, ali je zabeležena i kod nekih naroda u Japanu, kod Huna, u srednjovekovnoj Evropi i među nekim američkim urođeničkim plemenima. Ne zna se da li je ta namerna deformacija lobanje menjala socijalni status osobe na bolje, piše LiveScience.

Moral-Reforma bila je centar jednog majanskog kraljevstva koje je povremeno bilo u savezništvu sa drugim majanskim gradovima poput Kalakmula i Palenkea, naveo je INAH. Istraživanja i iskopavanja u Moral-Reformi uveliko traju, a do sada su arheolozi otkrili 76 zgrada iz pretkolumbijskog perioda. Ipak, kada je reč o dobro očuvanim piramidama nedaleko od mesta gde su otkrivene lobanje, arheolozi ne znaju kom božanstvu je bila posvećena glavna piramida u gradu.

(Telegraf Nauka/Live science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>