• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkrivena mračna tajna antičkih toaleta: Biblijskim Jerusalimom harali paraziti i dizenterija

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oba toaleta imala su izrezana kamena sedišta skoro istog dizajna, sa velikom centralnom rupom za veliku nuždu i manjom rupom za malu nuždu

  • 0
Drevni toaleti Jerusalim Foto: Ya’akov Billig/University of Cambridge / Ferrari / Profimedia

Analiza ostataka iz dva primitivna toaleta u Jerusalimu, korišćena u vreme biblijskog Kraljevstva Judeje, koje je trajalo od 930. do 586. godine pre nove ere, pokazala je postojanje jednoćelijskih mikroorganizama Giardia duodenalis, uobičajenog izazivača opasne i iscrpljujuće dijareje.

Tim istraživača sa Kembridža saopštio je da je to najstariji primer ovog parazita koji napada ljude bilo gde na planeti, a studija je objavljena u žurnalu Parasitology.

- Činjenica da su ovi paraziti prisutni u ostacima iz dva jerusalimska klozeta pokazuje da je dizenterija bila endemijska u Kraljevstvu Judeje – rekao je glavni autor studije dr Pirs Mičel (Piers Mitchell) sa Odeljenja za arheologiju Kembridža.

- Dizenterija je termin kojim se opisuju infektivnu crevne bolesti koje izazivaju paraziti i bakterije, a dovode do dijareje, stomačnih grčeva, groznice i dehidracije. Može biti fatalna, posebno kod dece. Dizenteriju šire fekalije koje kontaminiraju vodu za piće ili hranu, a verujemo da je to bio veliki problem u ranim gradovima Bliskog istoka, što zbog prenaseljenosti, vrućine i mušica, što do manjka vode za piće u letnjim mesecima – dodao je on.

Uzorci sa parazitima pronađeni su u otkopanim toaletima pronađenim u dva kompleksa zgrada na jugu Starog grada i napravljeni su i korišćeni su u sedmom veku pre nove ere, kada je Jerusalim bio prestonica Judeje. U to vreme Kraljevstvo Judeja bilo je vazalna država pod kontrolom Asirskog carstva, koje se na vrhuncu moći prostiralo od Levanta do Persijskog zaliva. U to vreme Jerusalim je imao između 8.000 i 25.000 stanovnika, navode stručnjaci.

Oba toaleta imala su izrezana kamena sedišta skoro istog dizajna, sa velikom centralnom rupom za veliku nuždu i manjom rupom za malu nuždu.

- Toaleti sa septičkom jamom bili su retki u ovo vreme i verovatno su napravljeni za elitu - rekao je Mitchell.

Jedan toalet nalazi se na lokaciji nazvanoj Kuća Ahijela, reč je o zgradi sa sedam soba, u kojoj je živela porodica iz visoke klase. Veruje se da je sagrađena u osmom veku pre nove ere, a da je srušena 586. godine pre nove ere. Drugi se nalazi u bogato dekorisanom imanju na mestu Armon ha-Natziv, sagrađenom u vreme kralja Manašea (687-642).

(Telegraf nauka/)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>