Sunce dostiglo solarni maksimum: Magnetni polovi će se obrnuti, a ne zna se kad, sve će se osetiti i na Zemlji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Magnetna aktivnost može da utiče na satelite i astronaute u svemiru, kao i na komunikacione i navigacione sisteme i električnu mrežu

Foto: NASA/SDO

Sunce je dostiglo svoj solarni maksimum, koji će se nastaviti do sledeće godine. To su na telekonferenciji objavili predstavnici američke svemirske agencije NASA, američke Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA) i međunarodnog Panela za predviđanje solarnog ciklusa.

Solarni ciklus je prirodni ciklus kroz koji Sunce prolazi od niske do visoke magnetne aktivnosti. U proseku na svakih 11 godina, na vrhuncu solarne aktivnosti, Sunčevi magnetni polovi se obrnu, saopštila je NASA.

- Tokom solarnog maksimuma, broj sunčanih pega i nivo solarne aktivnosti se povećavaju. Ta veća aktivnost pruža uzbudljivu mogućnost da se nauči više o našoj najbližoj zvezdi, ali to ima i stvarni efekat na Zemlju i ostatak Sunčevog sistema – rekao je Džejmi Fejvors, direktor programa za svemirsku prognozu u NASA.

Solarna aktivnost može da utiče na satelite i astronaute u svemiru, kao i na komunikacione i navigacione sisteme, poput radio-talasa i GPS, ali i na električnu mrežu na Zemlji.

Foto: NASA/SDO

- Ovo ne znači da smo trenutno na vrhuncu solarne aktivnosti. Iako je Sunce doseglo period solarnog maksimuma, mesec vrhunca nećemo moći da identifikujemo mesecima ili možda godinama – rekla je Elsajed Talat, direktorka za svemirsku prognozu u NOAA.

Naučnici neće moći da utvrde vrhunac jer on može da se identifikuje tek kada dođe do opadanja solarne aktivnosti.

Foto: NASA/SDO

Solarne cikluse astronomi prate od vremena kada je Galileo Galilej primetio Sunčeve pege. Svaki solarni ciklus je različit.

(Telegraf Nauka/NASA)