Nuklearni reaktori praviće energiju za bazu na Mesecu: Velšani razvili atomsko gorivo veličine zrna maka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim istraživača sa Univerziteta Bangor, u saradnji sa NASA, dizajnirao je specijalne ćelije za napajanje nuklearnih generatora veličine automobila

Pretpostavljeni izgled buduće baze na Mesecu Foto: Handout / AFP / Profimedia

Naučnici sa Univerziteta Bangor u Velsu, zajedno sa američkom agencijom NASA, razvili su izvor energije koji bi mogao da omogući astronautima da žive na Mesecu tokom dužih perioda, piše BBC. Istraživači su dizajnirali ćelije nuklearnog goriva veličine zrna maka koje mogu da proizvedu energiju potrebnu za dugotrajni boravak na lunarnoj površini.

BBC podseća da je NASA programom Artemis (starogračka boginja Artemida je sestra bliznakinja Apolona, po kome je nazvan uspešni program Apolo, tokom kojeg su američki astronauti stigli do Meseca) rešila da ponovo pošalje ljude na Mesec do 2025, a da krajem decenije počne izgradnju i baza na Mesecu.

Profesor Samon Midlburg sa Bangora rekao je da rad na izgradnji energetskih ćelija bio izazov, ali „zabavan“.

- Na Mesecu i drugim nebeskim telima koje imaju dan i noć ne možemo da se pouzdamo u energiju Sunca, već moramo da dizajniramo sisteme poput mikro reaktora koji mogu da pomognu u održavanju života. Nuklearni reaktori su jedina stvarna opcija u ovom trenutku, ali gorivo mora da bude dovoljno snažno da preživi sve sile sa kojima će se suočiti tokom poletanja, leta i na Mesecu, a da ostane pouzdano godinama – rekao je Midlburg u saopštenju.

Foto: Rolls-Royce / Ferrari / Profimedia

NASA planira izgradnju baza na lunarnoj površini kako bi mogli da organizuju još misija, ali i kako bi odatle lakše mogli da pošalju rakete u druge delove Sunčevog sistema.

Istraživači sa Bangora smislili su način proizvodnje energije na Mesecu, a te male ćelije nuklearnog goriva, nazvane TRISO fuel, poslali na testiranja. Ova ćelija mogla bi da se koristi za napajanje nuklearnog mikro generatora energije koji je napravila britanska kompanija „Rols Rojs“.

- Generator je prenosni uređaj, ima veličinu manjeg automobila, pa je moguće ubaciti ga u raketu. Moguće je lansirati ih u svemir, svom silom, a one će i dalje da budu bezbedne kada budu postavljene na Mesec – rekao je Midlburg.

Testiranje generatora i ćelija tek će biti obavljeno jer se mora videti da li nuklearno gorivo zaista može da izdrži silu lansiranja i svemirsko putovanje. Na Univerzitetu Bangor nadaju se da će mikro generatori moći da se koriste i na Zemlji, posebno u zonama katastrofe, gde više nema struje.

Mesec je bio centar svemirske trke šezdesetih godina, kada su i SSSR i SAD pokušavale da spuste ljudsku posadu na lunarnu površinu. Trka je završena američkom pobedom – Nil Armstrong i Baz Oldrin osvojili su Mesec 21. jula 1969. Poslednja ljudska posada napustila je lunarnu površinu još 1972, ali sada i Amerika i Kina nameravaju da pre kraja decenije pošalju istraživače na Mesec. Druge zemlje poput Indije, Japana i Rusije zadovoljne su i slanjem sondi za proučavanje Zemljinog pratioca.

(Telegraf Nauka/BBC)