Teren za vojnu obuku u Engleskoj predstavlja iznenađujuću biljnu oazu

D. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Bez uticaja intenzivne poljoprivrede, ravnica Solsberi ima jedan od najbogatijih evropskih ekosistema za biljni diverzitet.

Foto: Wikipedia/Emily Kloosterman, CC BY 2.5

Teren za vojnu obuku sa tenkovima koji gaze unaokolo, eksplozijama i pucnjavom teško može izgledati kao oaza za divlje biljke, ali je lokacija Solsberi Ministarstva odbrane izuzetna.

Taj teren za vojnu obuku je najveća preostala oblast poluprirodnog krečnjačkog travnatog područja na severozapadu Evrope, sa površinom od 380 kvadratnih kilometara, veličine ostrva Vajt. To je dom retkih biljaka i jedan od najbogatijih ekosistema za biljni diverzitet u Evropi.

Vojska koristi ravnicu Solsberi duže od sto godina, tako da je to zemljište izbeglo štetne uticaje intenzivne poljoprivrede, uključujući đubriva, pesticide, herbicide i oranje.

Možda najviše iznenađuje kako tenkovi koji rovare po tlu doprinose stvaranju različitih staništa, naročito kad je krečnjak izložen i kolonizovan specijalizovanim biljkama, poput deteline kamenjarke i male udovičice.

To je aktivno mesto za kritično ugroženu biljku Galeopsis sa ružičastim cvetovima, koja raste duž ivica tenkovskih putanja, i lisičinu sa tamnoplavim cvetovima, koja raste tamo gde je zemljište razrovano i vozila raznose njeno semenje.

(Telegraf Nauka/Guardian)