Satelitski snimci otkrili zastrašujuću istinu: Ledeni kontinent postaje zelen, a to nije dobro!

A. I.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Mala zelena površina je dramatično porasla od sredine osamdesetih - od jednog do 12 kvadratnih kilometara

Foto: Sergio Pitamitz / Universal images group / Profimedia

Delovi Antarktika, ledenog kontinenta, postaju zeleni – sve je više biljaka koje niču iz zemlje ne tako daleko od južnog pola. Ovo ozelenjavanje dešava se alarmantnom brzinom i to zbog ekstremnog skoka temperature, pokazalo je novo istraživanje i naučnici su ozbiljno zabrinuti zbog toga.

Naučnici su koristili satelitske snimke kako bi analizirali nivoe vegetacije na Antarktičkom poluostrvu i zapazili da ledeni delovi ozelenjavaju alarmantom brzinom zbog ekstremno visokih temperatura, objavio je CNN.

Prema studiji naučnika sa univerziteta Ekseter i Hertfordšir u Engleskoj, otkriveno je da se biljni svet, uglavnom mahovina, povećao više od 10 puta u proteklih 40 godina.

Vegetacija je pokrivala manje od jednog kvadratnog kilometra Antarktičkog poluostrva 1986. godine, ali je dostigla skoro 12 kvadratnih kilometara do 2021. godine, pokazalo je istraživanje.

Iako je na Antarktiku još uvek skoro u potpunosti sneg i led, ta mala zelena površina je dramatično porasla od sredine osamdesetih, rekao je Tomas Roland, autor studije i naučnik za životnu sredinu sa Univerziteta u Ekseteru.

Antarktik, najhladnije mesto na Zemlji, nedavno je zahvaćen ekstremnim visokim temperaturama.

Ovog leta, na delovima Antarktika (gde je zima) zabeležene su temperature koje su išle i do 10 stepeni.

Kako zagađenje fosilnim gorivima nastavlja da zagreva svet, Antarktik će nastaviti da se zagreva i to ozelenjavanje verovatno će se samo ubrzati, predviđaju naučnici.

Što je poluostrvo više zelenilo, to će se više tla formirati i veća je verovatnoća da će region postati povoljniji za invazivne vrste, potencijalno ugrožavajući domaće divlje životinje.

(Telegraf Nauka/Tanjug)