Neuhvatljivo planinsko stvorenje konačno uhvaćeno: Odao ga zvuk - očajnički je tražilo partnera

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ima kratku, okruglu njušku, bakarne oči i kvrgave očne kapke

Foto: Shutterstock / Maarten Zeehandelaar

Na udaljenoj planini u severnom Brazilu naučnici su uspeli da konačno uhvate neuhvatljivo planinsko stvorenje. Oni su prvo otkrili zvuk kojim je prizivalo partnera za parenje, a onda su pronašli i mesto na kome se skrivalo.

Kada su naučnici ugledali ovo stvorenje sakriveno ispod planinske biljke, shvatili su da je reč o novoj vrsti, piše Majami Herald.

Istraživači su otišli u skoro neispitane planine Imeri, na granici Brazila i Venecuele u novembru 2022. da bi ispitali relativno nepoznatu floru i faunu ove regije, navodi se u žurnalu Zootaxa. Tokom ekspedicije koja je trajala nedelju dana, istraživači su čuli jedinstveni zvuk i pratili ga do male žabe. Uhvatili su nekoliko ovih vodozemaca, a nakon proučavanja i analiza shvatili da je reč o novoj vrsti nazvanoj Neblinaphryne imeri ili imerijska žaba.

Ove žabe smatraju se malim jer im je dužina oko 2,5 centimetara. Imaju kratku, okruglu njušku, bakarne oči i kvrgave očne kapke. Tela su im relativno glatka.

Fotografije objavljene u studiji prikazuju da ove žabe imaju tamno braon kožu, više belih tačkica i nekoliko crnih flekica. Ispod stomaka imaju svetlo narandžaste mrlje, a veruje se da im to pomaže da se uklope u okolinu.

Imerijske žabe žive na planinama, na visinama iznad 1.800 metara, naveli su istraživači. Ima ih mnogo, ali ih je veoma teško pronaći. Mužjaci su otkrivani ispod biljaka, duboko ispod sloja mahovine, pa čak i u jazbinama tarantula. Ženke su otkrivane u blizini, verovatno ih je privlačio zvuk mužjaka.

Nova vrsta identifikovana je po DNK, skeletu, obliku tela, boji, očnim kapcima, obliku glave i drugim suptilnim fizičkim karakteristikama, navodi se u studiji.

(Telegraf Nauka / Miami Herald)