„Bananapokalipsa je blizu“: Biolozi veruju da su otkrili ključ za preživljavanje omiljenog voća

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog nove pojave panamske bolesti najčešće uzgajana sorta banana je ugrožena

Foto: Joo Manita / Alamy / Alamy / Profimedia

„Bananapokalipsa je blizu“ – bananama koje se prodaju u našim radnjama i na pijacama preti izumiranje zbog gljivičnog patogena Fusarium oxysporum f. sp. Cubence TR4, piše IFLScience. Ovaj patogen izaziva panamsku bolest ili fusarijumsko uvenuće, najopasniju biljnu bolest. Međutim, tim biologa koje predvode ljudi sa Univerziteta u Masačusetsu Amherst veruje da mogu da razviju strategiju koja bi mogla da promeni situaciju.

Studiju o „bananapokalipsi“, što je igra reči banana i apokalipsa, pobjavili su u žurnalu Nature Microbiology, a prenosi EurekAlert!

- Tipa banana koji jedemo danas nije isti kao tip koji jeli naše dede i babe. Stara sorta, Gros Majkl banane, funkcionalno su izumrle zbog izbijanja panamske bolesti pedesetih godina – rekla je Li Džun Ma, profesorka biohemije i molekularne biologije na Univerzitetu u Masačusetsu Amherst i glavna autorka studije.

Najpopularnija sorta banane danas je kavendiš, koja je počela da se uzgaja kao sorta otporna na bolesti posle nestanka sorte Gros Majkl. Oko 40 godina ova sorta je cvetala, a onda se početkom devedesetih ponovo pojavila panamska bolest i ugrozila useve.

- Širila se kao šumski požar od jugoistočne Azije do Afrike i Srednje Amerike – rekao je Yong Žang, koautor studije, koji je doktorirao pod mentorstvom Li Džun Ma.

- Proveli smo poslednjih 10 godina prateći novi pomor banana. Sada znamo da patogen koji uništava sortu kavendiš nije evoluirao od patogena koji je uništio Gros Majkl babane – rekla je Li Džun Ma.

Kako se navodi, identifikovanje genetskih sekvenci otvara mogućnost za kontrolu širenja patogena.

- Kada nema raznolikosti plodovi postaju laka meta za patogene – rekla je Ma.

(Telegraf Nauka / IFLScience / EurekAlert!)