• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Misteriozna kuga ubija ova morska stvorenja: U nekim oblastima već su potpuno istrebljena

Vreme čitanja: oko 1 min.

Smrti su pripisane jednoćelijskom mikroorganizmu nalik jajetu

  • 0
Morski ježevi Foto: Ibrahim CHALHOUB / AFP / Profimedia

Misteriozna kuga raširila se među morskim ježevima širom planete. Oni izumiru takvom brzinom da su u nekim oblastima sveta skoro potpuno istrebljeni, pokazuje nova studija, a prenosi Independent.

Studija objavljena u žurnalu Current Biology otkrila je da su dve vrste morskih ježeva – Diadema setosum i Echinothrix calamaris – možda skoro nestale u nekim delovima Akapskog zaliva, Crvenog mora, Omanskog zaliva i Zapadnog indijskog okeana.

Smrti su pripisane jednoćelijskom mikroorganizmu nalik jajetu sa dodacima nalik kosi, koji izaziva da ježevi gube bodlje, da im se raspada tkivo i da posle dva dana umiru.

- Masovno izumiranje je srceparajuće. Ovo su životinje koje znamo i mnogo volimo. Kada se zaraze, cele porodice morskih ježeva postaju crne, a njihove bodlje postaju duge i oštre, ali kada umru, gube bodlje i tkrivo, pa se vidi njihov beo skelet. Izgledaju skoro kao izbeleli korali, ali još gore – rekao je za Indipendent dr Omri Bronstajn, pomorski biolog sa Univerziteta u Tel Avivu i glavni autor studije.

Jedan od najgorih pomora morskih ježeva desio se u Karipskom moru 1983. Tada je bila pogođena vrsta Diadema antillarum. Naučnici tada nisu uspeli da otkriju uzrok toga jer je tehnologija bila lošija nego danas.

Do novog pomora u Karipskom moru došlo je 2022, a sledeće godine se slično dogodilo i u istočnom Sredozemnom moru. Otkriveno je da je isti patogen kriv. On se sad raširio i po Bliskom istoku, a predstavlja i pretnju za ceo Indo-Pacifik, upozorili su naučnici.

(Telegraf Nauka / The Independent)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>