„Nije bio sam“: Neverovatno otkriće o asteroidu koji je uništio dinosauruse

A. I.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici misle da je udario u Zemlju brzinom od 72.000 kilometara na sat

Foto: Andrei Bordeianu / Panthermedia / Profimedia

Ogroman asteroid koji je udario Zemlju i zbrisao dinosauruse pre 66 miliona godina nije bio sam. Drugi, manji asteroid pao je na morsko dno kod obale zapadne Afrike stvorivši veliki krater tokom iste ere, saopštili su su naučnici.

Kako je preneo je BBC, to je bio "katastrofalan događaj" koji je izazvao cunami visok najmanje 800 metara koji je prešao Atlantski okean.

Dr Usđen Nikolson sa Univerziteta Heriot-Vat prvi je pronašao krater Nadir 2022. godine, ali oblak neizvesnosti visio je oko toga kako je on zaista nastao. On i njegove kolege su sada sigurni da je depresiju od devet kilometara izazvao asteroid koji je pao na morsko dno.

Oni ne mogu tačno da datiraju događaj, niti da kažu da li je nastao pre ili posle asteroida koji je za sobom ostavio krater Čiksulub širok 180 kilometara u Meksiku, ali nakon tih događaja okončana je vladavina dinosaurusa.

Asteroid koji je stvorio krater Nadir bio je širok oko 450-500 metara, a naučnici misle da je udario u Zemlju brzinom od oko 72.000 kilometara na sat.

Otkrića su objavljena u časopisu Nature Communications Earth & Environment.

(Telegraf Nauka/Tanjug)