• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Može li nas nuklearna bomba spasiti od asteroida ubice?

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici prave simulacije koje pokazuju šta bi se desilo ako bi nuklearna bomba eksplodirala na kosmičkom kamenu koji juri ka Zemlji.

  • 3
asteroid, zemlja, planeta Pixabay.com

Iako je NASA pokazala da može skrenuti asteroid ubicu sa puta ka Zemlji, naučnici rade na planu B – koji uključuje nuklearnu bombu.

Istraživači iz Livermorske nacionalne laboratorije u Kaliforniji razvili su simulaciju koja pokazuje kakav uticaj bi ogromni eksploziv imao prilikom detonacije na površini kosmičkog kamena.

Istraživači su upotrebili simulaciju pomoću veštačke inteligencije kako bi videli da li nuklearna bomba može zaustaviti asteroid. Model je prikazao bombu koja sleće na asteroid, eksplodira i šalje svoju moćnu energiju kroz kosmički objekat.

Dva su scenarija: bomba bi ili skrenula asteroid sa puta ka Zemlji ili bi mogla rasturiti asteroid u male, brze fragmente koji bi takođe promašili planetu.

Naučnici se nadaju da će ovaj model povećati naše šanse za opstanak sa strategijom američke svemirske agencije.

NASA je 2020. godine uputila svemirsku letelicu na asteroid i uspešno ga skrenula sa putanje, pokazujući da bi mogla skrenuti asteroid koji ide ka Zemlji.

„Ako bismo imali dovoljno vremena, mogli bismo lansirati nuklearno oružje, šaljući ga milione kilometara daleko do asteroida koji ide ka Zemlji“, rekla je Meri Berki, vođa istraživanja.

Ona kaže da nuklearno oružje ima najveću gustinu energije od svih tehnologija, zbog čega može biti dragoceno sredstvo u smanjenju pretnji od asteroida.

Međutim, predviđanje efikasnosti potencijalne misije skretanja ili razbijanja zavisi od preciznih multifizičkih simulacija deponovanja rendgenske energije u asteroid i rezultirajućeg materijalnog razaranja.

Simulacija pokriva širok spektar fizičkih faktora, što je čini složenom i kompjuterski zahtevnom. Praćeni su fotoni koji probijaju površine materijala sličnih asteroidnom, poput kamena, gvožđa i leda, uračunavajući složenije procese kao što je reradijacija.

Sveobuhvatan pristup čini ovaj model primenljivim za mnoge potencijalne asteroidne scenarije.

U slučaju da Zemlja bude u opasnosti od asteroida ubice, simulacioni model poput ovog biće presudan. Omogućiće silama da deluju brzo, da znaju rizike i na kraju spasu živote.

Iako je verovatnoća udara velikog asteroida tokom našeg života mala, potencijalne posledice mogu biti katastrofalne, kažu istraživači.

(Telegraf Nauka/Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sergej

    26. decembar 2023. | 07:59

    Glupi Ameri, uobrazili da su bogovi.

  • Onaj koji misli da nesto zna.

    26. decembar 2023. | 01:21

    То су бајке за децу. Ништа не може да заустави надолазећи Суд Божији. Ни тај астероид који ће задесити сад.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>