Smanjeni displeji augmentirane realnosti ugrađeni u naočare radi proširenja upotrebe

D. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Augmentirana realnost (AR) kombinuje digitalne slike sa viđenjima realnog sveta. Međutim, AR je više od novog načina igranja video-igrica. Može da transformiše hirurgiju i samovozeće automobile.

U cilju lakše integracije ove tehnologije u obične personalne uređaje, istraživači predstavljaju kombinovanje dve optičke tehnologije u jedan AR displej visoke rezolucije. U prototipu naočara su poboljšali kvalitet slike pomoću kompjuterskog algoritma koji uklanja distorzije, piše Science Daily.

Sistemi augmentirane realnosti, poput onih u glomaznim naočarima i automobilskim displejima, zahtevaju portabilne optičke komponente. Međutim, smanjivanje tipičnog AR sistema sa četiri sočiva do veličine naočara, ili još više, obično smanjuje kvalitet kompjuterski generisane slike i vidno polje.

Jouguang Ma sa Džeđanškog univerziteta i kolege iz Hangdžoua su možda pronašli rešenje. Spojili su dve optičke tehnologije – metapovršinu i refraktivno sočivo – sa mikroLED ekranom (koji sadrži nizove malih zelenih svetlećih dioda za projektovanje slika) radi stvaranja kompaktnog, hibridnog AR dizajna sa jednim sočivom.

Metapovršina displeja je ultratanki, lagani film od silicijum-nitrida sa urezanim obrascem. Taj obrazac oblikuje i usmerava svetlost iz mikrodioda. Zatim se crno-zelena slika formira na refraktivnom sočivu napravljenom od sintetičkog polimera, uz popravljanje slike putem izoštravanja i redukcije aberacija svetlosti.

Konačna slika je projektovana iz sistema na neki predmet ili ekran. Radi daljeg poboljšanja rezolucije projektovane slike, kompjuterski algoritmi su identifikovali manje nedostatke u optičkom sistemu i ispravili ih pre nego što svetlost napusti mikrodiode.

Hibridni AR displej je integrisan u naočare i učinak prototipa je testiran pomoću kompjuterskog poboljšanja slike. Projektovane slike iz hibridnog sistema sa jednim sočivom imale su manje od 2% distorzije širom vidnog polja od 30 stepeni – kvalitet slike na nivou trenutnih komercijalnih AR platformi sa četiri sočiva.

Istraživači su zatim potvrdili da je njihov algoritam kompjuterske obrade popravio reprojektovanu AR sliku crvene pande – bila je 74,3% struktno slična originalnoj slici, što je poboljšanje od 4% u odnosu na nepopravljenu projekciju slike.

Uz dodatni razvoj, kažu istraživači, platforma bi se mogla proširiti sa zelene na punu boju i omogućiti novu generaciju standarnih AR naočara.

(Telegraf Nauka/Science Daily)