
Novi uređaj bi mogao omogućiti da okusite kolač u virtuelnoj stvarnosti
Nova tehnologija ima cilj da redefiniše iskustvo virtuelne stvarnosti uključujući novu senzornu konekciju – ukus.
Interfejs nazvan e-Ukus koristi kombinaciju senzora i bežičnih hemijskih raspršivača u cilju daljinske percepcije ukusa. Senzori su podešeni da prepoznaju molekule kao što su glukoza i glutamat – hemikalije koje predstavljaju pet osnovnih ukusa: slatko, kiselo, slano, gorko i umami. Kad su uhvaćeni putem električnog signala, ti podaci se bežićno prenose do udaljenog uređaja radi replikacije.
Istraživači sa Državnog univerziteta Ohajo su potvrdili sposobnost uređaja da digitalno simulira niz jačina ukusa, obezbeđujući raznovrsnost i bezbednost za korisnika.
„Hemijska dimenzija u trenutnim domenima virtuelne stvarnosti (VR) i augmentirane stvarnosti (AR) je relativno slabo zastupljena, naročito kad je reč o čulu mirisa i čulu ukusa. To je praznina koju treba ispuniti i učinili smo to putem ovog sistema sledeće generacije“, kažu istraživači.
Taj sistem, inspirisan ranijim radom na biosenzorima, koristi aktivator koji ima dva dela: interfejs za usta i malu elektromagnetnu pumpu. Pumpa je povezana sa kanalom hemikalija koji vibrira kad električni signal prođe kroz njega, gurajući rastvor kroz specijalni sloj gela u usta.
Zavisno od trajanja interakcije između rastvora i tog sloja gela, intenzitet bilo kojeg ukusa može se lako podesiti. Na osnovu digitalne instrukcije, može se takođe izabrati oslobađanje jednog ili nekoliko ukusa istovremeno, tako da mogu stvoriti različite percepcije.
Ukus je subjektivnan osećaj koji se može menjati od jednog do drugog trenutka. Ipak, ovaj kompleksni osećaj je proizvod dva telesna sistema hemijskog opažanja koji rade na bezbednosti i hranljivosti onoga što se konzumira, čula ukusa i čula mirisa.
Ukus i miris su uveliko povezani sa emocijom i memorijom ljudi, tako da naš senzor mora da nauči da hvata, kontroliše i skladišti sve te informacije, kažu istraživači.
Uprkos teškoći pri replikaciji sličnih osećaja ukusa za većinu ljudi, u testiranjima je otkriveno da učesnici mogu da razlikuju intenzitete kiselosti u tečnostima koje proizvodi sistem sa preciznošću od oko 70%.
Dodatni testovi sposobnosti e-Ukusa da pruži korisnicima virtuelno iskustvo hrane analizirali su i domet, pokazujući da osećaj ukusa na daljinu može biti iniciran u Ohaju čak iz Kalifornije. Još jedan eksperiment je uključivao pokušaj identifikacije pet vrsta namirnica – limunade, kolača, prženog jajeta, riblje čorbe ili kafe.
Dok ovi rezultati omogućavaju nova VR iskustva, nalazi su naročito značajni jer mogu obezbediti naučnicima bolje razumevanje kako mozak procesuira senzorne signale iz usta.
Planovi za unapređenje tehnologije kreću se oko dalje minijaturizacije sistema i poboljšanja njegove kompatibilnosti sa različitim hemijskim jedinjenjima u hrani koja proizvode osećaje ukusa.
Osim doprinosa izgradnji boljeg i dinamičnijeg iskustva igranja igara, studija bi mogla biti korisna za promovisanje pristupačnosti i uključivanje u virtuelni prostor osoba sa invaliditetom, poput onih sa traumatskim povredama mozga ili produženim kovidom, koji je skrenuo pažnju na gubitak čula ukusa.
Ovo će pomoći ljudima da se povežu u virtuelnim prostorima na dosad neviđene načine. Ovaj koncept predstavlja prvi korak da postane mali deo metaverzuma, kažu istraživači.
(Telegraf Nauka/Ohio State University)
Video: Svečana dodela priznanja projektima građanskih naučnih istraživanja
Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.