Ćelije iz laboratorije mogu biti spas za džinovske pande

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tim istraživača uspeo je da od ćelija kože napravi iPSCs

Foto: Tanjug/AP/Michael Sohn

Džinovske pande ili Ailuropoda melanoleuca veoma su ranjiva vrsta, pa naučnici dugo tragaju za inovativnim načinom koji bi obezbedio njihovo preživljavanje. Tim naučnika veruje da su pronašli pravi način – uspešno su uspeli da uzmu ćelije kože i transformišu ih u matične ćelije.

Tim je uspeo da napravi indukovane pluripotentne matične ćelije ili iPSCs. Ovo je tip ćelija koje se reprogramiraju i vrate u stanje nalik onom u embrionu, kada mogu da postanu bilo koja vrsta ćelija i da se reprodukuju beskonačno, piše IFLScience.

Ova tehnologija otkrivena 2006, a koja je nagrađena Nobelovom nagradom, mogla bi da donese nadu očuvanju ugrožene vrste.

- Indukovane pluripotentne matične ćelije su samoobnavljajući, neiscrpni izvor materijala, sposoban za regeneraciju različitih vrsta ćelija. One bi mogle da budu ključni alat u sprečavanju izumiranja jedne vrste – napisao je tim iza otkrića u studiji objavljenoj u Science Advances.

Međutim, iako je ova tehnologija donela nadu za pomoć nekim ugroženim vrstama poput severnog belog nosoroga, a pomaže i u oživljavanju nekih već izumrlih vrsta, stvaranje iPSCs iz ćelija džinovskih pandi pokazalo se veoma teškim.

Ova studija je pokazatelj da naučnom uspehu često prethodi mnogo pokušaja i grešaka. Autor studije Đing Liju rekao je za The Scientist da su oni prvo uspešno pravili matične ćelije od ćelija miševa i ljudi, ali kada je reč o pandama to nije uspelo. To ih je iznenadilo, ali su dugo sve razmatrali, promenili su način rada i pokušali ponovo. Posle mnogo pokušaja uspeli su.

- Indukovane pluripotentne matične ćelije bile su prelepe. Bili smo tako uzbuđeni – rekao je Liju.

Ova tehnika sada može pomoći u stvaranju sperme džinovskih pandi i jajnih ćelija.

(Telegraf Nauka/IFLScience)