Slatki napici su užasni za srce, ali parče torte povremeno nije, pokazalo istraživanje

A. I.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Zaslađeni napici su veoma loši za zdravlje, ali parče torte povremeno nije, otkrili su naučnici.

Istraživači su proučavali efekat unosa šećera na zdravlje i utvrdili da povećan unos šećera povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali da su zaslađeni napici posebno opasni.

S druge strane, ekstremno nizak unos šećera takođe je povezan sa lošijim kardiovaskularnim zdravljem, a najmanji rizik od srčanih bolesti imali su ljudi koji povremeno jedu slatkiše, saopštio je Frontiers.

- Najspektakularnije otkriće u našoj studiji je različit odnos različitih izvora šećera i rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ovaj iznenađujući kontrast naglašava važnost ne samo praćenja količine unetog šećera, već i izvora – rekla je Suzan Janzi, doktorand Univerziteta u Lundu i jedan od autora studije objavljene u Frontiers in Public Health.

Naučnici su tokom istraživanja pratili 69.705 ljudi i to od 1997. do 2009. Šećer koji su unosili podelili su u tri grupe – dodatke poput meda, slatkiše i gazirana pića, a pratili su pojavu 7 srčanih bolesti: dve vrste moždanog udara, srčani udar, otkazivanje srca, aneurizmu aorte, atrijalnu fibrilaciju i aortnu stenozu. Tokom tog perioda 25.739 ljudi obolelo je od srčanih bolesti.

Naučnici su utvrdili da su zaslađeni napiti mnogo opasnii od drugih unetih šećera, ali da je potrebno još istraživanja da bi se taj mehanizam bolje razumeo.

(Telegraf Nauka/Frontiers)