Tumor na mozgu veličine teniske loptice izvukao kroz obrve: Revolucionarna tehnika škotskog neurohirurga

A. I.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Anastasios Giamuriadis razvio novu metodu operacija na mozgu

Foto: Paul Cargill / PA Images / Profimedia

Neurohirurg Anastasios Giamuriadis iz Aberdina u Škotskoj razvio je novu metodu da tumor u mozgu koji je veličine teniske loptice ukloni kroz obrve pacijenata. Ova tehnika omogućava uklanjanje tumora uz minimalne ožiljke, a sam postupak traje do tri sata, preneo je Skaj njuz.

Neki pacijenti mogu da napuste bolnicu već 24 sata kasnije i da se brzo vrate svakodnevnim aktivnostima, preneo je Skaj njuz.

- Pacijenti se odmah bude i ponekad odlaze kući dan nakon operacije, što doprinosi bržem oporavku - rekao je neurohirurg.

Tradicionalno uklanjanje tumora u prednjem delu mozga zahtevao je veliki rez na lobanji, što izlaže zdrave delove mozga.

Neurohirurg Anastasios Giamuriadis i njegova pacijentkinja Dorin Adams... Foto: Paul Cargill / PA Images / Profimedia

Giamuriadis je prilagodio tehniku, omogućavajući mu da kroz obrve dobije više prostora za uklanjanje velikih tumora.

- Ovo je značajna inovacija i mnogo je manje invazivno. Ranije su pacijenti imali ožiljke preko celog čela, sada to izbegavamo - dodao je on.

Giamuriadis i njegov tim do sada su izveli ovu novu proceduru na 48 pacijenata.

Dorin Adams (75) bila je jedan od prvih pacijenata. Ranije je imala klasičnu operaciju uklanjanja tumora na mozggu, a za BBC kaže da je razlika između dve operacije „dan i noć“.

- Čuješ ovakve stvari, ali pomisliš: Kako kroz obrvu. Ne možeš ni da misliš o tome. Moj tumor bio je kao teniska lopta, kako možeš to da izvučeš kroz nešto tako malo. Za dva dana ovaj čovek, ovaj divan mladi čovek, dao mi je nazad moj život – ispričala je ona.

Oporavak je bio ekspresan, izašla je iz bolnice posle samo nekoliko dana.

(Telegraf Nauka/Tanjug)