Odavde je Aleksandar krenuo u osvajanje sveta: Palata stara 23 veka ponovo otvorena

Vreme čitanja: oko 2 min.

Građevina makedonskog kralja Filipa II završena je 336. godine pre nove ere i u njoj je i ubijen tokom svadbe ćerke Kleopatre

Aleksandar Makedonski... Foto: akg / Bible Land Pictures / akg-images / Profimedia

Najveća građevina Stare Grčke – palata u kojoj je Aleksandar Veliki proglašen kraljem i odakle je krenuo u osvajanje sveta – ponovo je otvorena posle punih 16 godina restauracije. Obnova palate u Egi, jednog od najvažnijih spomenika antike, koštala je više od 20 miliona evra, a sprovedena je uz pomoć Evropske unije.

Izgradnja palate koja je imala površinu od 15.000 kvadratnih metara počela je sredinom 4. veka pre nove ere, a završena je 336. godine pre nove ere, pre nešto više od 23 veka.

„Ja, vladar, i moj narod zajedno postojimo u ovoj zgradi, palati u Egi“, poručio je makedonski kralj Filip II u zapisu postavljenom prilikom izgradnje u drevnoj makaedonskoj prestonici.

Iako je upravo on prebacio prestonicu iz Ege, na mestu današnje Vergine, u Pelu, nije napustio drevnu prestonicu. Mnogi veruju da ovaj vladar nije štedeo novca i materijala da se sagradi građevina ovakve geometrije i elegancije sa najnovijim tehnološkim napretkom tog doba poput sistema vodosnabdevanja iz planinskih izvora i kanalizacije.

Izgradnja je završena na vreme za proslavu venčanja njegove ćerke Kleopatre, kada je ga je ubio izvesni Pausanija. Ubica je odmah uhvaćen i ubijen, a pričalo se da iza toga stoje Olimpijada, žena koju je Filip odbacio, pa i njen i Filipov sin Aleksandar. Uprkos tim sumnjama, Aleksandar je u palati proglašen kraljem i odatle je krenuo u osvajanje sveta, pohod zbog koga ga mnogi već vekovima smatraju jednim od najvećih vojskovođa u istoriji.

Foto: Dimitris Tosidis / Xinhua News / Profimedia
Ko su Filip i Aleksandar

Filip II Makedonski bio je kralj Makedonije od 359. do 336. pre nove ere. Tokom svoje vladavine značajno je ojačao tu zemlju, sproveo značajne vojne reforme i stvorio moćnu makedonsku falangu. Pobedio je Atinjane i mnoge grčke police i uspostavio je dominaciju Makedonije.

Aleksandar III Makedonski ili Aleksandar Veliki vladao je od 336. do 323. pre nove ere. U svom pohodu osvojio je Persijsko carstvo, a zatim je nastavio osvajanja sve do Indije. Imperija koju je stvorio jedna je od najvećih u istoriji, a njegova vladavina potpuno je transformisala tadašnji svet. Smatra se da s njim počinje helenistička era, koja je trajala do rimskog osvajanja Egipta 30. pre nove ere.

Palata je otvorena ponovo na svečanosti u petak, a ceremoniji je prisustvovao grčki premijer Kirijakos Micotakis.

- Posle mnogo godina napornog rada, možemo da otkrijemo palatu. Ovo je spomenik od globalnog značaja – poručio je Micotakis.

Palata i obližnje grobnice Filipa i drugih makedonskih kraljeva, nalaze se na Uneskovoj listi svetske baštine. Taj arheološki kompleks otkrio je 1977. grčki arheolog Manolis Andronikos. Angeliki Kotaridi se priključila projektu kao studentkinja arheologije, a posvetila mu je ceo radni vek, pa je vodila proces restauracije i otvorila novi muzej.

(Telegraf Nauka)