≫ 

Odavde je Aleksandar krenuo u osvajanje sveta: Palata stara 23 veka ponovo otvorena

 ≫ 

Građevina makedonskog kralja Filipa II završena je 336. godine pre nove ere i u njoj je i ubijen tokom svadbe ćerke Kleopatre

Komentari

  • Neša

    13. januar 2024. | 10:24

    Смешно је ово својатање Александра Македонског од стране Грка. У свим сачуваним текстовима из тог доба(мада су то све преписи преписа) њега а поготову Филипа називају варварином ( тиме кажу да није Грк ). Кажу да од Македонаца не може бити ни добар роб. Подсмевају им се. Александрову Војску чине Македонци, Трибали, Трачани, Дардани народи сличног порекла или само племена истог народа и језика и не знају Грчки. У битци на реци Граник Грци се боре на страни Персијанаца. Александар јесте заслужан за ширење Хеленске културе и стварање царства али Македонци нису Грци већ освајачи који су често супростављене мале градове државе објединили под једну власт. Македонци су се са временом стопили са Грцима и више се од антике не помињу као засебан народ. Смешно је и повезивање данашњих Северних Македонаца са античком Македонијом. Античка Македонија се налазила јужније и захватала је само малецки јужни део данашње С. Македоније. Већи део су чиниле територије Трибала, Трачана и Дардана, племенима који су додуше била сродна античким Македонцима. У средњем веку Грчки и Латински извори у записима називају Србе као Трибале и Трачане. Лаоник Халкохондил кнеза Лазара назива архонтом Трибала а у даљем тексту каже чувено " Трибали су народ нај старији то поуздано знам". Сигурно не треба занемарити ни Гундулића који је на располагању имао Дубровачке архиве а за Алексндра каже " Лесандр Србљанин краљ свег света".

    • 15. januar 2024. | 09:50

      Slôbodan

      @Neša

      Nešo sviđa mi se tvoj kmemtar pošto proučavam taj period želeo bih da mi se javiš putem maila. Slôbodan.

    • 16. januar 2024. | 17:28

      Рашо

      @Neša

      Нешо, све што кажете за Филипа и Александра је тачно али потом сте залутали. Погледајте сами и запитајте се: „Зашто би Александар након што је покорио Грке ширио хеленску-грчку културу? И сами кажете да су Грци мрзели и понижавали његов народ, његовог оца и њега! То би било исто као да је Наполеон ширио културу Аустрије или Прусије након што их је покорио!Нелогично и немогуће зар не? Очигледно је да је читава прича о тзв. Хеленској култури лаж и превара. Они нису били носиоци те културе и домета који су остварени. Нпр. Сами Грци су признали да су Партенон отели од староседелаца. Запитајмо се и ово, ако су они у антици постигли све што им се приписује, зашто након тога до данас нису дали свету баш ништа? Како је тај генијални ген који је до тада стварао скоро све одједном замро? Сетимо се и да су Илијада и Одисеја преведене на грчки више од двесто година од када су настале, да су Грци створили писмо тек око 750. ПНЕ, да никада у њиховом народу није живео нико са именом Хомер, Олимпијада је име Александрове мајке и у њену част су олимпијске игре носиле то име а сада је то наводно тековина грчке културе, ... Цео свет све ово зна али ћути!? И најважније, нису ту причу о хеленској култури измисли сами Грци, то је дело Енглеза које су прихватили остали западњаци. Питамо се зашто? Због тога што би иначе морали признати да је све то створио неко други, погађамо ко! Има на хиљаде логичности и очигледности а свет се ипак придржава очигледних лажи а знамо и зашто тј.

    • 16. januar 2024. | 17:30

      Рашо

      @Neša

      НАСТАВАК "одговора Неши" На крају, вратимо се и причи о самој Македонији. И дан данас су познате три целине Вардарска, Пиринска и Егејска Македонија! Сви народи света су свој пантеон богова смештали на крај себи познатог света. Грцима је то Олимп! Како онда и шта Грци имају да траже северно од њега? Јесу ли икада у својој историји имали било шта своје северно од њега? Наравно да нису! Њихову историју и „величину“ су измислили западњаци као што су касније, 1912. измислили Албанце од дивљих шиптарских племена која нису имала ништа заједничко па чак ни језик. То је истоветан пројекат само изведен неколико векова раније! Недавно је недвосмислено доказано да је тзв. Питагорина теорема била позната најмање 750 година пре њега! Чак, тзв. Питагорина школа није ни оставила никакве писане трагове о свом раду али западњаци знају да је он измислио теорему! Па ако је и од Енглеза „много је куме“!

  • Orka

    12. januar 2024. | 17:21

    Šta kaže stara Srbija na to... 😉

    • 17. januar 2024. | 07:51

      Djoka Proka

      @Orka

      Стара Србија шта каже? Ништа, ћути. Док 'Нова Србија' растаче и дели и оно што је засигурно њено. То је тренутно стање на терену. Али...доћи ће и томе крај.